Европейските лидери са все по-загрижени от войната в Украйна и

...
Европейските лидери са все по-загрижени от войната в Украйна и
Коментари Харесай

След кървавата 2023: ЕС се подготвя за „нова студена война“ с Русия

Европейските водачи са все по-загрижени от войната в Украйна и от усложнението на нейните съдружници да компенсират съветското предимство.

" Русия има потенциала и способността да продължи тази война с години ", декларира финландският министър на защитата Анти Хекянен по време на визитата си във Вашингтон тази седмица, където подписа ново съглашение за защита със Съединени американски щати. " Мнозина надценяват обстановката и настояват, че Западът печели, че Украйна печели. "

Този месец държавното управление на Хекянен разгласи, че удвоява производството си на муниции, като се ангажира да изпрати огромна част от тях на Украйна, която се бори със слабите доставки от западните съдружници и бавното създаване на индустриален потенциал в Съединени американски щати и Европа. Той отхвърли да разкрие какъв брой огромен ще бъде приносът на Финландия или да уточни точните снаряди, които ще бъдат включени.

С 25 млн. $ начален капитал от финландското държавно управление, дружно с многогодишни контракти, които да подсигуряват, че работата ще продължи и през идващите години, планът се финансира и с вложения от NAMMO, норвежка отбранителна компания.

Публичните и частните вложения ще се равняват на 1,3 милиарда $ в интервала 2024-2030 година

Този тип дълготрайни контракти се оказаха сериозна спънка за американските и европейските държавни управления, които не са склонни да поемат задължения за разноски за защита през идващите години. Но без тях даже някои огромни отбранителни компании не са склонни да влагат лични средства в оръжия, които са от решаващо значение за войната в Украйна, опасявайки се, че решимостта на държавните управления в последна сметка ще отслабне.

Politico проучва тази година от нестихващата война, която стартира с обещания за огромна украинска контраатака, оказваща се кървава борба за всеки метър на стотици километри фронт, като не бяха реализирани огромни териториални изгоди макар големите човешки жертви.

В началото на 2023 година Европейският съюз разгласи амбициозната цел да изпрати 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна до края на годината, като задели 1,1 милиарда $ за компенсиране на страните за тези старания. Този проект обаче не съумя да извърши първичното си заричане, като до ноември бяха изпратени към 300 000 снаряда.

Докато бойното поле е замразено, в дълготраен проект " Украйна има положителни шансове да завоюва това, тъй като западните страни имат по-големи стопански мускули и могат да развият отбранителната си промишленост до равнища, с които Русия не може да се конкурира ", прибавя Хекянен. " Ние можем да се оправим, и Украйна може, само че се нуждае от решителни стъпки от страна на западните страни. "

Други политически лица също споделят неговата угриженост

Белгийският шеф на защитата Мишел Хофман предизвести, че Русия " към този момент е посочила, че има волята да нападне комшия " и " безусловно допустимо е по-късно да има и други хрумвания. Или на юг в Молдова, или в балтийските страни ".

По време на визитата си в украинската столица в понеделник чешкият президент Петр Павел съобщи, че " е доста евентуално през 2024 година да станем очевидци на някои обилни събития " във воденето на войната, не всички от които ще бъдат приветствани в западните столици.

Пакетът от финансова помощ на Европейския съюз за Украйна в размер на 54 милиарда $ също беше спрян заради възраженията на Унгария, което осуети нужното единомислещо решение на 27-членната организация.

Някои европейски страни, като Германия, неотдавна усилиха военната помощ за Украйна. Заедно с това английски и немски отбранителни компании подписаха дребни съглашения за взаимно произвеждане с украински предприятия за ремонт на бронирани машини и създаване на нови артилерийски системи на територията на Украйна.

Тези първични стъпки за възобновяване на украинската отбранителна промишленост са част от по-широкото самопризнание, че войната ще продължи, защото през последните седмици съветските сили извоюваха териториални придобивки, разяснява Politico.

Според Хекянен част от казуса с увеличеното военно произвеждане на Запад е признаването на обстоятелството, че пълномащабната инвазия на Русия трайно промени политическия пейзаж в Европа.

" Мисля, че доста западни страни си мислеха, че това е кратковременен проблем ", означи той. " Но в този момент мисля, че в Съединени американски щати и в страните от НАТО съвсем всички знаят, че това е краят на последните 30 години от разпадането на Съветския съюз. Сега навлизаме в някакъв тип нова студена война. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР