Европейските лидери аплодираха, изправени на крака, германската канцлерка Ангела Меркел

...
Европейските лидери аплодираха, изправени на крака, германската канцлерка Ангела Меркел
Коментари Харесай

Европейските лидери се сбогуваха с Ангела Меркел с емоционално видео

Европейските водачи приветстваха, изправени на крайници, немската канцлерка Ангела Меркел на срещата си на върха в Брюксел, която е нейната 107-а и последна след близо 16 години на власт, оповестиха Франс прес и ДПА.

По мотив сбогуването беше квалифицирано 2-минутно прочувствено видео с някои от най-запомнящите се срещи на Меркел с останалите водачи. То беше пуснато в залата преди да стартират диалозите всъщност.



" Надявам се, че няма да се разсърдите за тази гала за вашата последна среща на върха ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Срещите на 27-те без Ангела, са като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула ", добави той.

 Снимка: AP/БТА

Шарл Мишел приветства " мъдростта " на немската канцлерка, която ще липсва на европейците " изключително в деликатни интервали ". " Вие сте паметник ", посочи ръководителят на Европейския съвет.

Преди това държавни и държавни ръководители обсипаха с похвали Меркел. Австрийският канцлер Александър Шаленберг я разгласи за " велика европейка ", министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел я назова " машина за взаимни отстъпки ", а белгийският министър председател Александер де Кро сподели, че тя " в действителност е белязала Европа " за повече от десетилетие.

 Снимка: AP/БТА

Меркел е известна като ловка договаряща, способна да реализира единодушие сред всички 27 страни и да обезпечи вземането на значими решения макар упорити различия, отбелязва ДПА.

Литовският президент Гитанас Науседа сподели, че Меркел е " популярен политик ", който се е намесвал " в сериозни моменти и ни помагаше да намерим решение ", визирайки тежките договаряния от предходната година за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз и фонда за възобновяване след пандемията.

 Снимка: AP/БТА

Въпреки хвалебствията, Меркел от време на време е била обект на съществени рецензии от страна на други водачи, отбелязва ДПА. Унгария и Полша съществено разкритикуваха релативно демократичната й позиция по време на големия приток на бежанци през 2015 година. Името й се свързва тясно и с непопулярните политики за строги икономии по време на дълговата рецесия в Гърция и Италия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР