Европейските компании без особен възторг се отнасят към възможното налагане

...
Европейските компании без особен възторг се отнасят към възможното налагане
Коментари Харесай

„Руският газ е нужен на Европа”: компаниите на ЕС разкритикуваха новите санкции на САЩ

Европейските компании без необикновен екстаз се отнасят към вероятното налагане от Вашингтон на новите антируски наказания. Ограниченията ще обиден съветските енергийни планове, в това число и тези в Европа. Според европейските предприемачи, глобите срещу Русия не би трябвало да бъдат употребявани от Вашингтон за прокарването на личните стопански ползи.   Заплахата за европейската енергийна сигурност

Антируските наказания не би трябвало да се употребяват за прокарването на продажбата на американския полутечен газ, съобщи ръководителят на ръководството на немската компания Wintershall Марио Мерен. „ Изглежда, че геоикономиката открива разпоредбите на играта, а ние, фирмите, чиито ползи и планове тя визира, служим единствено за топка за пинг-понг в нея”, отбелязва той.

Мерен акцентира, че управлението на Германия и Европейска комисия единомислещо ще се разгласят срещу новите екстериториални наказания на Съединени американски щати, а компанията „ напълно ще се причисли към техните възражения”.

По думите на Мерен, параметрите на съдействието сред Европа и Русия в областта на енергийните доставки би трябвало да бъдат определяни от тези страни, а не да бъдат предмет на политически решения на трети страни. „ Доставките на енергийни запаси от Русия е неделима част от европейската енергийна архитектура, по тази причина всеки опит за възпрепятстване на доставките наподобява като опасност за енергийната сигурност за целия континент”, направи извод той.

Санкциите не се оправдават

В най-голямата в Централна Европа петролна компания OMV обявиха, че ще съблюдават новите ограничавания, действайки в сходство с договорните отговорности по „ Северен поток 2”. При това представителят на австрийската компания означи, че опитът от последните години демонстрира неналичието на резултат от глобите като инструмент за постигането на поставените цели. „ В интерес на Европа е без значение да си подсигурява сигурността на газовите доставки. От европейска позиция, спомагателните доставки на газ от Русия са нужни, тъй като мощностите за рандеман доста намаляват”, добави той.
Представителят на OMV акцентира, че планът „ Северен поток 2” ще подсигурява спомагателна сигурност на доставките на газ и в това време ще подсигурява привлекателни условия за европейските консуматори.

По думите му, компанията деликатно ще следи обстановката със глобите на Съединени американски щати и ще направи изказване, когато има извънредно решение.
Shell ще съблюдава контракта

В английско-холандската пертолногазова Royal Dutch Shell към този момент не вършат догатки по отношение на вероятните последици от новите наказания за „ Северен поток 2”, обявиха от пресслужбата на компанията. „ Shell има намерение да работи в сходство със своите контрактувани задължения, спазвайки освен това прилаганите наказания и условия на комерсиалното регулиране”, отговори представителят на въпроса за вероятните последици от обсъжданите в Съединени американски щати ограничавания за плана на строителството на тръбата.

Shell дружно с OMV, Engie, Uniper и Wintershall са част от сътрудниците на „ Газпром” в плана „ Северен поток 2”.

По-рано изпълнителният шеф на Nord Stream AG Матиас Варниг съобщи, че новите наказания „ ще имат въпиющ резултат върху снабдяването с нефт и газ като цяло”. Той означи, че става дума за всичките тръбопроводи, употребявани за експорт на нефт и газ от Русия. „ Последствията ще обиден всички – от Китай до Западна Европа”.

Новите наказания

По-рано камарата на представителите на конгреса на Съединени американски щати одобри закон за ожесточаването на глобите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Предстои документът да бъде прегледан в Сената и подписан от президента.
Законопроектът планува президентът на Съединени американски щати да може да постанова наказания на лица, възнамеряващи да вложат в строителството на съветски износни тръбопроводи над пет милиона $ в границите на година или милион $ еднократно или да дават услуги на въпросните планове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР