Европейските институции вече се подготвят за приемането на България и

...
Европейските институции вече се подготвят за приемането на България и
Коментари Харесай

България влиза в Шенген на 2 етапа: През октомври и през януари

Европейските институции към този момент се приготвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година, като влизането на двете страни в зоната за свободно пътешестване на този стадий може да се счита за несъмнено. Това оповестиха от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и държавното управление.

Предварителният проект е приемането в Шенген да стане на два стадия – първо за контрола през летищата през октомври, а пълноправното участие с унищожаване на сухопътния граничен надзор би трябвало да се случи на 1 януари 2024 година.

Според източници в София, България има съществени шансове, в случай че упражни дипломатически напън и покаже предпочитание за продължение на промените, да реализира пълноправното участие в Шенген още през октомври т.г.

Допреди месец най-голямата спънка пред влизането на България в Шенген беше съпротивата на Нидерландия. Правителството на Марк Рюте е дало сигнал, че прави оценка високо напъните на българския парламент и последните четири държавни управления за започване на действителна правосъдна промяна с въвеждането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор, заяви.

Досегашният основен прокурор Иван Гешев, който нямаше изключително добра популярност в европейските институции, стана първата жертва на новото законодателство, откакто бе уволнен от поста преди две седмици. Това също се счита в Европейски Съюз за добър резултат от промяната, като упованието е изчистването на правосъдната система да продължи.

Приетата досега правосъдна промяна стартира с напъните на служебните министри на правораздаването Янаки Стоилов и Иван Демерждиев, които желаеха дисциплинарното уволняване на Гешев. Последва първият план за промяна на правосъдния министър в кабинета “Петков “ Надежда Йорданова (ДБ), която също внесе искане за освобождение на Гешев. А напъните ѝ за промяна бяха продължени от служебния министър Крум Зарков, който внесе в Народното събрание финалния пакет, който нашумя като „ Крумовия закон “.

Демерджиев работи за Шенген и като длъжностен вътрешен министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР