Европейските фючърси и азиатските акции се повишиха в четвъртък -

...
Европейските фючърси и азиатските акции се повишиха в четвъртък -
Коментари Харесай

Пазарите реагират оптимистично в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Европейските фючърси и азиатските акции се покачиха в четвъртък - търговците се обзаложиха, че инфлацията в Съединени американски щати се охлажда и евентуално ще разхлаби натиска за агресивното повишение на лихвените равнища от Федералния запас.  

Индексът на азиатските акции се повиши за девети път за 10 дни, като се насочи към най-високото си равнище от към пет месеца. Спад на листнатите в Хонконг софтуерни компании дръпна знака надолу от предходния му връх, написа Bloomberg

Shanghai Composite се увеличи с 0,05% до 3163, до момента в който Shenzhen Component завоюва 0,23% до 11 466 в четвъртък, възстановявайки някои загуби от предходната сесия. Инвеститорите усвоиха данните за ускоряването на потребителските цени в Китай през декември, до момента в който цените на производител паднаха повече от предстоящото, осведоми Tradins Economics.

Акциите в континенталната част също наблюдаваха облагите на Уолстрийт през нощта, защото вложителите се обзаложиха, че идните данни за инфлацията в Съединени американски щати ще покажат по-нататъшно закъснение. Те обаче са внимателни преди Лунната нова година на фона, поради опасенията, че „ огромното пътешестване ” може да докара до нов пик на Covid, до момента в който пазарите са затворени. Акциите на новите енергийни и софтуерни компании бяха водещи – най-значителни са облаги на акциите на Contemporary Amperex (0,9%), Longi Green Energy (2,2%) и Eve Energy (2,2%).

Йената се увеличи след отчета, че Централната банка на Япония ще изследва страничните резултати от своята ултраразхлабена парична политика. Фючърсите на японските държавни облигации паднаха до най-ниското си равнище от 2014 година до момента, а доходността на референтния 10-годишен дълг на страната се забави по отношение на тавана на BOJ от 0,5%.

Фючърсите за Nasdaq 100 се ориентираха устойчиво нагоре, откакто софтуерният бранш, една от най-разбитите групи по време на акцията на Фед за стягане, докара до облаги измежду американските акции в сряда. Договорите за S&P 500 бяха малко изменени. Тези за Euro Stoxx 50 се повишиха с към 0,4%.

„ Последните два месеца демонстрираха, че огромните съмнения в показателя на потребителските цени в Съединени американски щати могат да провокират забележителна неустойчивост на пазарите на акции, като се имат поради огромните количества хеджиращи потоци и покриващи краткосрочни варианти. С огромен фокус върху числата на CPI още веднъж тази седмица, сходна волатилност не може да бъде изключена “, означават стратези на Saxo Capital Markets, представени от Bloomberg.

Данните за инфлацията в Китай демонстрираха, че заводските цени падат повече от предстоящото през декември и потребителските цени се покачват, защото краят на " нулев коронавирус " политиката затрудни индустриалните интервенции, само че отстрани рестриктивните мерки за подвижността на хората. Офшорният юан се колебаеше, като оставаше покрай равнището на затваряне в сряда.

Продажбите на нови коли в Китай са намалели с 8,4% на годишна база през декември 2022 година след спад от 7,9% месец по-рано, демонстрират данни на Китайската асоциация на производителите на коли (CAAM). Това е вторият следващ спад, разяснява Trading Economics.

Междувременно продажбите на електрически транспортни средства, плъгин хибриди и коли с водородни горивни кафези скочиха с 51,8% по отношение на миналата година. За цялата 2022 година продажбите на такива транспортни средства са нарастнали с 2,1% на годишна база спрямо растеж от 3,8% година по-рано.

Петролът се стабилизира след пет дни на облаги преди данните за инфлацията в Съединени американски щати и до момента в който покупките на недопечен нефт в Китай се усилват преди празниците за Лунния календар.

Златото се повиши преди данните, което може да дефинира дали двумесечният прогресивен тренд продължава.

Въпреки че китайските активи се показват най-добре в международен мащаб през последните месеци, доста огромни задгранични вложители са внимателни да се доверят на държавното управление поради регулаторните разтърсвания от 2022 година

Европейските пазари се насочиха към по-високо отваряне в четвъртък, евентуално разширявайки облагите от предходната сесия, защото вложителите чакат основния отчет за инфлацията в Съединени американски щати. Фючърсите на DAX и Stoxx 600 се покачиха с към 0,15% в ранната търговия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР