Европейските футболни клубове губят 9 млрд. евро приходи в битката

...
Европейските футболни клубове губят 9 млрд. евро приходи в битката
Коментари Харесай

Европейските футболни клубове губят 9 млрд. евро заради пандемията

Европейските футболни клубове губят 9 милиарда евро доходи в борбата с последсвията от COVID-19 пандемията, сочи отчет на УЕФА. Според годишното изследване „ Европейски клубен пейзаж”, актуалната проекция на изгубени доходи за финансовите 2019/20 и 2020/21 възлиза на 7.2 милиарда евро за първодивизионните клубове и 1.5 милиарда евро за по-нискоразрядните клубове. „ В миналогодишния отчет, споделих, че европейският футбол е мощен, единен, резистентен и подготвен за нови провокации. Но никой не можеше да предскаже, че трябваше да се надигнем против най-голямото предизвикателство за футбола, спорта и обществото в съвременни времена “, сподели президентът на Европейската футболна централа Александър Чеферин, предава БГНЕС.

Националните шампионати и европейските клубни шампионати на УЕФА – Шампионска лига и Лига Европа, се организираха значително при закрити порти след началото на пандемията в Европа в първите месеци на 2020. „ Всяко равнище и ъгъл на професионалния футбол бе съществено наранено. Клубовете с огромна взаимозависимост от фенска посещаемост бяха в частност повлияни от пандемията “, се споделя в отчета.

В резултат от орязаните бюджети, средствата, изхарчени за прехвърляния от европейските клубове в последния летен трансферен прозорец, са спаднали с 39%. Ограничените доходи принудиха УЕФА краткотрайно да разхлаби разпоредбите за Финансовия феърплей (ФФП). Въпреки това, Чеферин призна, че може да има потребност от непрекъснати промени във ФФП.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ерлинг Холанд, един от най-обещаващите млади играчи в европе...

„ Този отчет ясно демонстрира, че в този момент оперираме в нова финансова действителност и излиза наяве, че актуалните правила за Финансовия феърплей ще би трябвало да бъдат приспособени и обновени. Финансовата резистентност остава наша цел, и УЕФА и европейският футбол ще работят дружно, с цел да снабдят нашия спорт с нови правила за розово ново бъдеще “, добави Чеферин.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР