Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка при

...
Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка при
Коментари Харесай

Ще убие ли коронавирусът важни сектори в селското стопанство в Германия и Австрия?

Европейските фермери сигнализират за потребността от сезонна работна ръка при прибиране на реколтата. Това е главното умозаключение в разбора на Тобиас Шварц за Агенция Франс Прес какъв е резултатът на ковид върху Европа.
Независимо дали се сервират с масло и шунка, залети със сос холандес или гарнирани с пържено яйце, нищо не демонстрира, че пролетта е пристигнала в Германия както аспержите на масата. Но тази година обичаният зарзават може да бъде рядка панорама на трапезата, защото доста от задграничните сезонни служащи, които нормално берат реколтата, не са в положение да влязат в страната заради забрани за пътешестване, наложени поради ковид.
" Ситуацията е доста напрегната за нас земеделските производители ", споделя Томас Сиринг, който ръководи плантация в Белиц, град в провинция Бранденбург, прочут с развъждането на бели аспержи.
Сиринг е единствено един от стотиците аграрни производители, изправени пред опасността, че реколтата му може да изгние на полето заради сериозен дефицит на служащи. През естествен сезон във фермата му работят към 60 служащи от Румъния, Полша и България. В момента са пристигнали единствено 10.
" В момента, заради захлаждането растежът на аспержите ще се забави. Но най-късно след седмица аспержите ще излязат от земята и ще продължат да порастват ", предизвестява фермерът.
Юрген Якоб от Beelitzer Spargel, асоциация за стопани на аспержи в Белиц, споделя, че единствено половината от 5000 сезонни служащи, нужни в района, са пристигнали до момента тази година.
" Необходимо е бързо изясняване по какъв начин служащите от Румъния и в частност Полша могат да влязат в Германия ", съобщи Удо Хемерлинг, общоприет секретар на Германската асоциация на фермерите.
Около 300 000 сезонни служащи идват в Германия всяка година, основно от Полша и Румъния, с цел да оказват помощ при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци, съгласно Хемерлинг.
В Австрия, която е изправена пред дефицит на работна мощ от 5000 души, с цел да помогне в селското стопанство, министерството сътвори уеб страница, с цел да накара хората от други браншове да се записват и да оказват помощ. А в Швейцария нарастват опасенията, че тази година от нужните 33000 сезонни служащи разполагаем ще бъдат единствено незначителна част.
Германският министър на земеделието Джулия Клокернер съобщи, че на най-голямата европейска стопанска система са ѝ нужни " 30 000 сезонни служащи единствено през март, като броят им нараства до 85 000 през май ". Тя предложи някои от свободните работни места да бъдат попълнени с хора, които ненадейно се оказаха безработни поради коронавирусната рецесия.
Мерките, контрактувани от немското държавно управление за подкрепяне на земеделските стопани, включват разрешаване на служащите, които са разполагаем да работят по-дълго, и облекчение на бюрокрацията към наемането на краткотрайни служащи от други браншове. Но фермерите към момента избират да си " внесат " опитни в селскостопанската работа гастербайтери от чужбина. С блокираните направления за сухопътен транспорт някои от тях прибягват до ангажирането на чартърни полети за задграничните служащи, само че макар годните разрешителни за работа, някои към момента не се позволяват на територията на страната. Други оферират по-добри хонорари за привличане на служащи.
" За аспержите нашите сътрудници оферират да удвоят заплатите, както и доста положителни условия за настаняване и обезпечена храна, с цел да уверят служащите, че няма да им се постанова да излизат на открито ", споделя Емезе Молнар, началник на румънска компания, която изпраща сезонни служащи в други европейски страни – главно в Германия и Холандия.
Но с изключение на пречката с рестриктивните мерки по границите, някои просто се тормозят от пътуването в изискванията на пандемия. " Ако те се опасяват прекалено много да изоставен дома си, по какъв начин могат да тръгнат за чужбина? ",пита Симона, румънски сътрудник, наемащ сезонна работна ръка.
За фермери като Юрген Якоб от Белиц времето може да изтече. " Вече сме доста покрай събирането на реколтата от аспержи, само че в случай че нямаме задоволително служащи, няма да можем да я съберем ", предизвестява той.
Привличането на служащи от други браншове няма да реши казуса заради времето, належащо за образованието им. " Може би те ще се научат по какъв начин се берат аспержите до края на сезона, само че това не ни оказва помощ доста ", изяснява Якоб.
Превод: БГНЕС
Още: " Кой се обрисува да вземе държавните пари за заплатите на чиновниците си поради ковид "
" Румъния към този момент е номер две по болест с ковид на Балканите, в Съединени американски щати нещата ескалират "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР