Европейските депутати отхвърлиха ключовата реформа за авторското право в интернет.

...
Европейските депутати отхвърлиха ключовата реформа за авторското право в интернет.
Коментари Харесай

ЕП отхвърли ключовата директива за авторското право в интернет

Европейските депутати отхвърлиха основната промяна за авторското право в интернет.
 Евродепутатът Моника Маковей пред OFFNews: Европейски Съюз ще цензурира интернет с филтри за следене  В името на авторското право: Европейски Съюз желае да следи всичко, което качваме в нета
Противоречивата инструкция бе гласувана в четвъртък.

278 европейски депутати гласоподаваха " за ", 318 " срещу ", а 31 се въздържаха.

Текстовете, против които се чуха доста разнопосочни отзиви, ще бъдат прегледани още веднъж на пленарното съвещание след края на лятната отмора на Екологичен потенциал. Междувременно законодателите ще могат да предложат нови редакции на директивата.

Самият факт, че пленарната зала отхвърля утвърдена от парламентарна комисия инструкция, е индикативен какъв брой огромен е залогът, написа авторитетното издание " Политико " и прибавя, че такова разминаване е необичайност в законодателната процедура на Европейски Съюз.

Най-спорен в промяната е член 13-ти, който породи неодобрение в цяла Европа, а против текста на документа бе основано и придвижването " Stop The Cencorship ", подкрепено от едни от най-големите организации в областта на интернет свободата.

Ако препоръчаните в този вид текстове бъдат утвърдени, новите правила биха задължили компании като " Google " и " Facebook " да наблюдават прецизно платформите си за нарушавания на авторските права и биха дали доста повече мощ в ръцете на лицензодържателите и издателите. Последните се надяват това да им даде ново оръжие в договарянията с компании като " Google " и респективно - повече доходи от онлайн наличие.

Член 13 от директивата ще задължи всички снабдители на интернет и уеб услуги да следят и наблюдават всичко качвано от потребителите за нарушавания в авторското право. Това би следвало да става посредством слагането на филтри, които да " почистват " сходни нарушавания. Оттук идва и главният боязън и мотив против промяната - постанова ли тя историческа и невиждана цензура в интернет.

Гласуването в Екологичен потенциал бе предшестване от зрелищни акции и за двете отзиви. Пол Маккартни се разгласи " за " отбраната на авторските права, а английският комедиант Стивън Фрай обиколи Брюксел, предупреждавайки за рисковете за свободата в интернет, в случай че промяната бъде осъществена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР