Европейските държави са изправени пред серия от стачки и протести

...
Европейските държави са изправени пред серия от стачки и протести
Коментари Харесай

Европа пламва от стачки и протести

Европейските страни са изправени пред серия от стачки и митинги през идващите дни против повишаващите се цени на енергийните източници и увеличаващите се разноски за живота.
Ето къде и защо стачкуват:

Гърция
Обща 24-часова стачка, проведена от синдикатите в частния и държавния бранш, сковава Гърция през вчерашния ден. Профсъюзите оповестиха стачката с искане държавното управление да вземе ограничения в поддръжка на работещите поради внезапното нарастване на цените. Гръцките синдикати упорстват за по-ниски налози и нарастване на минималната работна заплата, която сега е малко над 700 евро на месец.

Белгия
Обща стачка, проведена от главните синдикати, блокира през вчерашния ден и Белгия. Протестиращите упорстват за спомагателни обезщетения поради галопиращата инфлация и високите цени на силата отвън плануваните индексации, съобщи БНР. Кралството е парализирано от разнообразни митинги - стачки, прекъсване на работа, събиране на личния състав, демонстрации в съвсем всички области. 55 полета са анулирани на летище " Завентем ", като общо засегнатите са 200. Затвориха и главните вериги супермаркети в страната.

Англия
Над 70 000 академични чиновници от 150 английски университета ще стачкуват три дни през ноември поради заплащането, изискванията на труд и пенсиите, заяви профсъюзът на университетите и колежите.
Работниците в английската компания за пакетиране DS Smith, измежду чиито клиенти е и колосът за онлайн търговия Amazon, са дали своят вот с огромно болшинство да стартират стачка след спор с управлението за заплащането, заяви синдикатът GMB.
Медицинските сестри във Англия също стачкуваха на 5 ноември, заяви синдикатът им. Неговите членове са се сблъскали с действителни съкращения на заплатите през последното десетилетия.
Тридневната стачка на десетки хиляди английски железопътни служащи, планувани за тази седмица, бяха спрени, до момента в който се водят " интензивни договаряния " в дълготраен спор по отношение на заплащането и изискванията на труд, разгласи синдикатът RMT. Отделна стачка на личния състав на лондонското метро е планувана за 10 ноември.
Стотици служащи на лондонското летище Хийтроу ще изоставен работните си места в навечерието на Световното състезание по футбол поради претенции за по-добро възнаграждение. 700-те служащи от наземното обслужване, превоза и каргото, както и наети от дъщерното сдружение за летищни услуги на Emirates Group и Menzies, ще стачкуват три дни, считано от 18 ноември.
Най-голямата английска локална банка Lloyds предложи на чиновниците си в Обединеното кралство нарастване на заплатите с най-малко 2000 паунда, е декларирал източник, осведомен с договарянията.
Британските пощи оповестиха, че членовете на най-големия синдикат в бранша - Синдиката на работещите в връзките (CWU), ще проведат две 48-часови стачки в края на ноември и началото на декември, в навечерието на Коледа.
Британският съюз на служащите съобщи на 1 ноември, че е обезпечил съглашение за увеличение на заплащането с 12,5% за 1000 водачи на камиони за доставка на бира от логистичната компания GXO, отменяйки стачките, планувани за навечерието на финалите на Световното състезание по футбол.

Франция
Продължава стачката в петролната рафинерия на TotalEnergies в Северна Франция, разгласи преди дни представител на енергийния профсъюз CGT.
Снабдяването с горива на френските бензиностанции се връща към естественото, съобщи министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунашер, като по-малко от 10% от обектите към момента имат проблеми.

Германия
Синдикатите в най-голямата стопанска система в Европа упорстват за по-високи заплати в подтекста на възходящата инфлация.
Германският профсъюз IG Metal Kueste съобщи, че е призовал няколко хиляди служащи да стачкуват в 15 обекта, в това число Airbus в Хамбург.
Lufthansa и профсъюзът UFO реализираха съглашение за увеличение на заплатите на 19 000 членове на кабинния екипаж, заяви водещата немска самолетна компания.
Германският производител на коли Audi предлага на чиновниците си еднократни заплащания без налози, вместо непрекъснато нарастване на заплатите, сподели шефът по човешки запаси.

Испания
Хиляди испанци препълниха площад Plaza Mayor в Мадрид на 3 ноември, с цел да изискат по-високи заплати, в първия всеобщ митинг в страната от началото на рецесията.
Работниците в Azul Handling, компанията за наземно обслужване, обслужваща Ryanair на 22 испански летища, към този момент замразиха проекта си да проведат няколко 24-часови стачки сред 28 октомври и 8 януари, само че са в протестна подготвеност. Те желаят по-добри условия на труд.

Австрия
Австрийските металурзи си осигуриха на 4 ноември годишно нарастване на заплатите от над 7% приблизително, над равнището на инфлация от 6,3% за интервала на договарянията. Преговорите се преглеждат като знакови във връзка с други браншове в Австрия, която има мощна традиция на групово договаряне и годишни контрактувани нараствания на заплатите, които като цяло предотвратяват опасността от стачки.

Нова тв, БНР>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР