Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще

...
Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще
Коментари Харесай

Невиждан ръст на военните разходи в НАТО

Европейските страни от НАТО тази година за пръв път ще доближат отбранителни разноски, равни на два % от общия им БВП (БВП). (Видеото е архивно.)

Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция в навечерието на съвещанието на министрите на защитата от алианса в Брюксел.

" През тази година чакам 18 съдружници да влагат две на 100 от техния Брутният вътрешен продукт в защита и това е нов връх ", сподели Столтенберг. Той означи, че 2024 година е шестата поредна година на нарастване на отбранителните разноски в последното десетилетие.



" Тази година европейските съдружници ще обезпечат 380 милиарда $ за защита, предходната година отчетохме невиждано покачване от 11 на 100 на тези разноски ", добави той.

" За някои съдружници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс предходната година приехме, че два % са минимума ", подсети той.

" Ще обсъдим ускоряването на производството на муниции. Няма директна военна опасност за някой от съдружниците. Разчитам Конгресът на Съединени американски щати да утвърди скоро помощта за Украйна ", съобщи Столтенберг.



" НАТО съумя да предотврати военно нахлуване против някой от съдружниците в продължение на 75 години. Същинската концепция за НАТО е в това, че нападението против един съдружник води до отговор от целия алианс. Докато това е по този начин, нападенията ще бъдат избегнати. Целта на НАТО е да предотврати война и да резервира мира. Всяко съмнение, че няма да се защитим взаимно, подкопава общата ни сигурност, уточни той. Трябва освен с дейностите си, само че и с думите си да демонстрираме готовността на НАТО за взаимна защита ", настоя Столтенберг.

" Най-важният извод за НАТО от войната в Украйна е, че би трябвало да останем дружно. Подкрепата за НАТО е в полза на националната сигурност на Съединени американски щати. В Конгреса на Съединени американски щати има необятна поддръжка за алианса. Критиките не са към НАТО, а към съдружниците, които не харчат задоволително за пакта. Това е основателно. Европейците и Канада би трябвало да харчат повече и положителната вест е, че те вършат тъкмо това ", добави Столтенберг.

" Съединени американски щати в никакъв случай не са водили война сами, а са разчитали на съдружници. Единственият път, когато бе задействан на член 5 от Вашингтонския контракт, бе след нападението против Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, хиляди европейски и канадски военни се включиха в последвалите дейности в Афганистан. Съединени американски щати осъзнават, че дружно сме по-силни ", заключи Столтенберг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР