Европейски зоолози откриха нови доказателства, че мъжете са програмирани от

...
Европейски зоолози откриха нови доказателства, че мъжете са програмирани от
Коментари Харесай

Мъжете са програмирани да живеят по-малко от жените

Европейски зоолози откриха нови доказателства, че мъжете са програмирани от еволюцията да умират по-рано от дамите. Резултатите от проучване демонстрираха сходни разлики в продължителността на живота у други 100 типа бозайници, живеещи в разнообразни условия, съобщи ТАСС, представена от БНР.

" Установихме, че самките измежду бозайниците живеят приблизително 18,6 % по-дълго от самците, като за половината от изследваните типове този индикатор надвишава 20 %. Впечатляващо е, че разликите не са свързани с по-голяма скорост на стареене при самците, а с по-малка смъртност измежду представителките на нежния пол във всички възрастови групи ", разясниха учените.

Според данни на Световната здравна организация междинната дълготрайност на живота на човек през днешния ден е 72 години, като дамите живеят по-дълго от мъжете. Международен проучвателен екип под управлението от Жан-Франсоа Льометр от университета в Лион, Франция, открил, че тази разлика в продължителността на живота не е неповторима за индивида специфичност. Експерти от дълго време са предполагали, че това е обща характерност сред множеството бозайници. Специалистите съумели да стигнат до тези дании, откакто комбинирали данни за продължителността на живота измежду 100 типа бозайници, живеещи в 134 популации на разнообразни места по света.

Въпросната база данни дала опция да се преценяват продължителността на живота на самки и самци, рискът от гибел за тях и скоростта им на стареене в детството, зрялата и напредналата възраст. Самките измежду съвсем всички типове бозайници живеят по-дълго от самците. Това е особено за всички стадии от живота, а освен за напредналата възраст. Винаги има и изключения - самците измежду летящите мишки живеят 20-30 % по-дълго от самките. Това е особено също за лемурите, зайците, морските свинчета.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР