Европейски служители предупредиха X във вторник, че компанията, известна преди

...
Европейски служители предупредиха X във вторник, че компанията, известна преди
Коментари Харесай

ЕС предупреждава Илон Мъск за „наказания“ за дезинформация, разпространявана на X по време на войната между Израел и Хамас

Европейски чиновници предизвестиха X във вторник, че компанията, известна преди като Twitter, наподобява е хоствала дезинформация и нелегално наличие за войната сред Хамас и Израел, в евентуално нарушаване на закона за сключване на наличие на Европейския съюз за модериране.

В писмо, адресирано до притежателя на X Илон Мъск, Тиери Бретон, основен европейски комисар, сподели, че X е изправен пред „ доста точни отговорности във връзка с модерирането на наличието “ и че оправянето на компанията с разгръщащия се спор до момента повдига подозрения по отношение на нейното съблюдаване.

Като платформа, подчинена на европейския Закон за цифровите услуги (DSA), X може да се сблъска с милиарди санкции, в случай че регулаторите решат, че са осъществени нарушавания. X не отговори незабавно на искане за коментар.

Предупредителното писмо акцентира евентуално голямата правна експозиция на X, до момента в който се бори с вълна от подправени изказвания, свързани с войната, които са приписвани на всичко - от подправени прессъобщения на Белия дом до подправени вести и видеоклипове отвън подтекста от несвързани спорове или даже видео игри.

Голяма част от проблематичното наличие наподобява произтича от промени в платформата, направени под наблюдението на Мъск, Бретон предложи в писмото, което той показа на X.

Например, написа той, X разгласи през уикенда, че улеснява сметките да се квалифицират за изключения от разпоредбите на своята платформа за новинарска стойност. Промяната в Политиката за публичен интерес на X направи по този начин, че сметките към този момент да не изискват най-малко 100 000 почитатели, с цел да дават отговор на условията; те би трябвало да бъдат единствено сметки с „ висок профил “, които, както и преди, съставляват сегашни или евентуални държавни чиновници, политически партии или политически претенденти.

Премахването на прага за почитатели и замяната му със стандарт за звезди оставя „ нестабилно “ какво наличие, изключително „ принудително и терористично наличие, което наподобява циркулира във вашата платформа “, ще бъде отстранено, написа Бретън.

Съгласно DSA, който стана използван за огромни платформи през август, фирмите също би трябвало да работят бързо, когато длъжностни лица акцентират наличие, което нарушава европейските закони, което X може да не прави, предизвести Бретон.

„ Имаме, от квалифицирани източници, отчети за евентуално нелегално наличие, циркулиращо във вашата услуга, макар сигналите от съответните органи “, написа Бретън.

 Илон Мъск, основен изпълнителен шеф на SpaceX и Tesla и притежател на Twitter, жестикулира, до момента в който участва на конференцията Viva Technology, отдадена на нововъведенията и започващите компании в изложбения център Porte de Versailles в Париж, Франция, 16 юни 2023 година Илон Мъск, основен изпълнителен шеф на SpaceX и Tesla и притежател на Twitter, жестикулира, до момента в който участва на конференцията Viva Technology, отдадена на нововъведенията и започващите компании в изложбения център Porte de Versailles в Париж, Франция, 16 юни 2023 година Гонсало Фуентес/Ройтерс

„ Напомням ви, че след започване на евентуално следствие и определяне на противоречие могат да бъдат наложени наказания “, добави той.

Писмото на Европейски Съюз идва, до момента в който дезинформацията за спора продължава да се популяризира необятно в X.

Във вторник групата за проверяваща публицистика Bellingcat съобщи, че подправено видео, предопределено да наподобява като репортаж на BBC News, се популяризира в обществените медии.

Във видеото се твърди, че Bellingcat е разкрила доказателства, че Украйна е пренасяла контрабандно оръжие на Хамас. Елиът Хигинс, създателят на Bellingcat, сподели, че отчетът е „ 100% подправен “.

В опит да създадат видеото да наподобява като същински репортаж на BBC News, основателите му са употребявали графики, съвсем идентични с това, което BBC употребява в личните си онлайн видео репортажи.

Видеото се популяризира в Telegram и е споделено от най-малко един доказан акаунт в X.

X не отстрани подправения видеоклип на BBC News, само че добави дребен етикет под видеоклипа, отбелязвайки, че е „ манипулирана медия “.

CNN се обърна към BBC за коментар. Шаян Сардаризаде, кореспондент на BBC News, написа във вторник X, „ Видеото е 100% подправено “.

Откакто пое поста, Мъск редуцира огромна част от екипите за модериране на наличието и политиката на X, което провокира реакция от страна на групите на гражданското общество , които предизвестиха за нараснала опасност от дезинформация и тирада на омразата.

В това, което той назова изпитание да възпре основаването на автоматизирани сметки, Мъск също отстрани обичайните значки за удостоверение, които в миналото са уверявали потребителите в достоверността на акаунта, заменяйки ги с платена система, която разрешава на всеки консуматор да получи значка за удостоверение, без да се подлага на идентифициране инспекция. Експерти по дезинформация споделиха, че този ход подкопава способността на потребителите да дефинират достоверността на даден акаунт, изключително по време на бързо разрастващи се вести.

Но самият Мъск директно способства за хаоса, като в един миг показа – и по-късно изтри – обява, препоръчваща на потребителите да следват акаунт, за който е известно, че споделя дезинформация, в това число подправен отчет по-рано тази година за детонация в Пентагона.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР