Европейската централна запази без промяна основните си лихви от сегашното

...
Европейската централна запази без промяна основните си лихви от сегашното
Коментари Харесай

ЕЦБ изненада пазара с по-бързо от очакваното свиване на стимулите

Европейската централна резервира без смяна главните си лихви от настоящето им рекордно ниско равнище, оставайки внимателна, до момента в който прави оценка икономическите последствия от съветската инвазия в Украйна, съобщи Си Ен Би Си.

На днешното си съвещание централната банка остави главната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%. Е

ЕЦБ дефинира спора на Русия с Украйна като „ вододел за Европа “, до момента в който Управителният съвет удостовери обещанието си да „ предприеме нужните дейности “, с цел да резервира ценовата и финансовата непоклатимост. На този декор банката разгласи, че ще забави чистите покупки по програмата за закупуване на активи (APP). Те ще бъдат в размер на 40 милиарда евро през април. 30 милиарда евро през май и 20 милиарда евро през юни. Целта е покупките да бъдат прекъснати през третото тримесечие.

„ Ако входящите данни поддържат упованията, че средносрочната вероятност за инфлация няма да отслабне даже след края на нашите чисти покупки на активи, Управителният съвет ще завърши чистите покупки по програмата APP през третото тримесечие “, уточни финансовата институция.

ЕЦБ също по този начин удостовери желанието си да прекрати пандемичната стратегия за незабавни покупки (PEPP) този месец.

Срещата на ЕЦБ във Франкфурт idva два тъкмо две седмици след началото на съветската инвазия в Украйна. Конфликтът раздруса международната стопанска система и провокира ударни талази на финансовите пазари, откакто западните страни постановиха редица наказания против Москва.

Цените на силата и суровините се повишават, до момента в който Кремъл ускорява офанзивата си против Украйна, което провокира угриженост измежду икономистите, че стопанската система на еврозоната може да бъде изправена пред стагфлационен потрес. Този термин се употребява за разказване на токсичния коктейл от муден стопански напредък и високата инфлация.

„ ЕЦБ има доста неща за обсъждане. Досега тя действаше най-оптимална от централните банки, когато става дума за стягане на политиката, само че в този момент всичко се промени “, уточни в записка Нийл Бирел, основен капиталов шеф в Premier Miton Investors.

„ Инфлацията ще бъде буйна, подкрепяна от покачващите се цени на силата и храните. ЕЦБ не може да я остави да излезе отвън надзор, само че би трябвало да внимава и да не работи по метод, който да докара до проблеми с растежа, крайният резултат от които ще бъде стагфлация “, добави той.

Инфлацията в 19-те страни, които употребяват еврото, се повиши до рекордни равнища през последните четири следващи месеца, като през февруари тя доближи 5,8%. Целта на ЕЦБ в средносрочен проект е 2%.

Освен това ECB се притеснява, че спорът в Украйна може да аргументи спомагателни проблеми за веригите за доставки, които към този момент бяха нарушени от пандемията от ковид. Това би се отразило отрицателно на икономическия напредък наред с покачващите се цени на петрола и газа.

Проучване на Ройтерс при започване на март откри, че по-голямата част от икономистите чакат ЕЦБ да изчака до последните няколко месеца на годината, с цел да увеличи лихвените проценти. В момента обаче няма консенсус по отношение на месеца, в който централната банка би могла да постави завършек на програмата си за покупка на активи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР