Европейската централна банка запази паричната си политика без промяна по

...
Европейската централна банка запази паричната си политика без промяна по
Коментари Харесай

ЕЦБ запази рекордно ниските лихви

Европейската централна банка резервира паричната си политика без смяна по време на априлската си среща, съобщи Си Ен Би Си.

Централната банка остави без смяна размера на своята „ Пандемичната стратегия за незабавни покупки “ (PEPP), както и водещите си лихви. Основната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, остава на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%.

„ Управителният съвет реши да препотвърди удобна си парична политика “, се споделя в мнението на ЕЦБ.

ЕЦБ счита да поддържа тези лихви, до момента в който инфлацията не се приближи до мечтаното равнище от „ малко под 2% “. Според актуалните прогнози тя ще доближи пик от 2% през последното тримесечие на 2021 година и ще тръгне надолу през 2022 година

През март ЕЦБ предвижда, че брутният вътрешен на Еврозоната ще нарасне с 4% през 2021 година и 4,1% през 2022 година

Централната банка съобщи предишния месец, че ще форсира доста изкупуването на облигации, въпреки че няма да разшири финансовата рамка от 1,85 трлн. $ на PEPP, с цел да адресира възходящата рентабилност по облигациите в Еврозоната. Тогава ЕЦБ изрази опасения, че разноските по заемите в Еврозоната може да набъбнат внезапно, преди стопанската система да се е възстановила изцяло от шока от ковид.

В резултат на това ЕЦБ е изкупила активи на стойност 74 милиарда евро през март по отношение на 53 милиарда през февруари и 60 милиарда през януари, сочат данни на Deutsche Bank

„ Управителният съвет чака покупките в границите на програмата PEPP през актуалното тримесечие да продължат да се правят при по-високо движение спрямо първите месеци на годината “, разясняват от ЕЦБ.

Централната банк също по този начин резервира месечни ритъм от 20 милиарда евро при покупките на активи по програмата за закупуване на активи (APP).

Фокус върху срещата през юни

Участниците на пазара чакат идващото съвещание на ЕЦБ, което е през месец юни. Тогава се чака централната банка да реши какви дейности би трябвало да бъдат подхванати във връзка с паричните тласъци в Еврозоната.

„ Ястребите “ в ЕЦБ се надяват, че на фона на възходящия брой на имунизираните против COVID-19 и последователното отваряне на стопанската система ще могат да облекчат ограниченията за нейното стимулиране. В последна сметка обаче всичко това зависи от развиването на пандемията и обособените имунизационни стратегии. Много европейски страни бяха принудени да върнат строгите ограничаващи ограничения, откакто бяха наранени от трета вълна на вируса към католическия Великден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР