Европейската централна банка създаде инструмент, позволяващ на централните банки извън

...
Европейската централна банка създаде инструмент, позволяващ на централните банки извън
Коментари Харесай

БНБ получава достъп до още евро

Европейската централна банка сътвори инструмент, допускащ на централните банки отвън еврозоната (каквато е и БНБ) да заемат евро, употребявайки като поръчителство държавен дълг. Инструментът се споделя EUREP и ще работи до юни 2021 година. Той ще бъде прилаган при поискване от страна на централните банки отвън блока на еврото и след единодушие на борда на европейския регулатор.

ЕЦБ счита, че инструментът ще способства за гладко синхронизиране на паричната политика на Еврозоната с тази на страните отвън нея. Това би понижило риска страните отвън евроблока да изпаднат в обстановка на „ епизодична ликвидация на активи, деноминирани в евро " или пък на "преливане на пазарни дисфункции от други стопански системи “.

Всъщност Управителният съвет на ЕЦБ вкарва нов репо инструмент, посредством който централните банки отвън валутния съюз, могат да се рефинансират при потребност (в резултат на непредвидени проблеми при пандемията от COVID-19).

EUREP ще работи като допълнение към към този момент съществуващите двустранни суап линии. Например в отговор на рецесията от ковид Европейската централна банка сътвори суап линии с централните банки на Дания и Хърватия, както и с Българската национална банка. В началото на юни пък ЕЦБ сътвори репо линия с централната банка на Румъния. Именно посредством тези принадлежности тя дава ликвидност в евро на централни банки отвън еврозоната в подмяна на поръчителство, деноминирано в евро.

Новият инструмент EUREP ще се употребява към този момент категорично и единствено в интервали на остра рецесия, като тази, която отприщи Covid-19. Още по-любопитно е уточнението, че EUREP е защитен инструмент и затова цената за приемане на еврова ликвидност по него ще е по-висока, в сравнение с при потреблението на суап или репо линия. И диапазонът на обезпечението е по-тесен, в сравнение с при двустранните суап или на репо съглашения, разясняват от ЕЦБ.

Тези пояснения ненапълно демонстрират за какво новият инструмент на ЕЦБ не е измежду най-обсъжданите тематики във финансовите среди у нас. Едва ли Българската национална банка ще прибегне до него, в случай, че още не е дала никакви индикации, че ще задейства суаповото съглашение, което подписа с ЕЦБ през април. Още тогава бе очебийно, че страната ни има по-висока ликвидност в евро околкото й е неоходима сега.

И това е изцяло резонно, откакто брутният интернационален валутен запас на Българска народна банка бе на исторически високо ниво - 54 милиарда лв.. Иначе казано - суаповото съглашение е по-скоро тип застраховка за възможни непредвидени проблеми в бъдеще.

"Причината за суаповата линия не е небходимостта от евро. Ние нямаме такава нужда. Това обаче нарежда България, то е знак, че има доверие към нас. Това е доста значимо в условия на рецесия. Суаповата договорка е валутно съглашение, съгласно което може да получаваме евро против закрепения курс, без да понижаваме валутния запас ", безапелационен бе гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев.

Експертите са мнение, че с оповестяването на новия инструмент EUREP ЕЦБ копира частично държанието на Федералния запас.

ФЕД също има скица, по която интернационалните централни банки и парични управляващи със сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк могат да подписват директни съглашения за продан на национална валута против долари.

Притесненията на МВФ

Според Международния валутен фонд икономическото възобновяване от пандемията може да бъде застрашено, в случай че пазарите останат прекомерно оптимистично настроени във връзка с мащаба и продължителността на поддръжката, която им дават централните банки.

"Централните банки би трябвало деликатно да преценяват кои пазари са от решаващо значение за поддържане на финансовата непоклатимост и да разработят стратегии за поддръжка, с цел да сведат до най-малко моралния риск и рисковете за себе си ", предизвестиха от МВФ.

Според фонда вложителите залагат на „ непрекъсната и невиждана поддръжка “ от централните банки, което в дълготраен проект може да докара до финансова неустойчивост. Тук МВФ засяга стратегиите на централните банки, посредством които те получиха редица активи, в това число държавни облигации, държавно обезпечени облигации и корпоративен дълг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР