Европейската централна банка предлага евтини заеми на банките до декември

...
Европейската централна банка предлага евтини заеми на банките до декември
Коментари Харесай

ЕЦБ пуска евтини заеми на банките до декември 2021 г. заради коронакризата


Европейската централна банка предлага евтини заеми на банки те до декември 2021 година, с цел да поддържа ликвидността на стопанската система, затъваща от коронавирусната пандемия , съобщи БГН Европейски Съюз .

Три спомагателни интервенции по ре финансиране ще бъдат препоръчани сред юни и декември 2021 година, заяви финансовата институция, добавяйки, че до юни 2022 година ще се ползват удобни условия по настоящи заеми.

ЕЦБ предизвести, че еврозоната към момента е изправена пред огромна степен на неустановеност във връзка с пандемия та от ковид.

“Мерките, подхванати през днешния ден, ще допринесат за запазването на удобни условия на финансиране през интервала на пандемия та, като по този метод ще подкрепят потока на заеми към всички браншове на стопанската система, ще поддържат икономическата интензивност и ще запазят средносрочната ценова непоклатимост ”, се споделя в известието. “В същото време несигурността остава висока, в това число във връзка с динамичността на пандемия та и времето на въвеждане на имунизациите. ”

Инфлацията в еврозоната би трябвало да се повиши до 1,4% през 2023 година от 0,2% в този момент, съобщи ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, много под задачата на ЕЦБ от малко под 2%. Очаква се инфлацията да доближи 1,0% през 2021 година и 1,1% през 2022 година, сподели тя. В съпоставяне с прогнозите на ЕЦБ през септември вероятностите бяха намалени за 2020 година и 2022 година, само че останаха същите за 2021 година

Индуцираната от пандемия та криза в еврозоната се чака да бъде по-малко тежка от предстоящото – от порядъка на -7,3%, съобщи Лагард, само че възобновяване през идната година ще бъде по-малко от в началото плануваното. Сега 19-членната еврозона чака напредък от 3,9% през 2021 година спрямо по-ранна прогноза от 5,0%. През 2022 година стопанската система би трябвало да нарасне с 4,2%. В първата си прогноза за 2023 година ЕЦБ съобщи, че растежът ще бъде 2,1%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР