Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50

...
Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50
Коментари Харесай

Фед вероятно ще последва подхода на ЕЦБ в решението за лихвените проценти

Европейската централна банка увеличи главния си лихвен % с 50 базисни пункта в четвъртък. Ще я последва ли Федералният запас на Съединени американски щати?   Отговорът е да, въпреки че някои икономисти чакат по-малко покачване, написа MarketWatch.   Фед ще заседава на 21-22 март и ще разгласява решението си идната сряда, а ръководителят Джером Пауъл ще даде конференция половин час по-късно.   Повишаването на лихвите от ЕЦБ е държание, което Фед може да повтори, споделя Винсънт Райнхарт, основен икономист в Dreyfus and Mellon, представен от MarketWatch.   " Ходът на ЕЦБ беше воден от тяхната макроикономическа отговорност. Решението беше дефинирано със угриженост за това по какъв начин могат да се развият нещата. Споменаха " деликатно наблюдаване " неведнъж. Мисля, че това ще направи и Фед ", прибавя Райнхарт.

Междувременно ЕЦБ свика непланирано съвещание на Надзорния си съвет през днешния ден, на което ще се разисква напрежението и уязвимостите в банковия бранш в еврозоната след скорошна ликвидация на банкови акции, съобщи Reuters, цитирайки представител на институцията.   В Съединени американски щати страховете от заразяване на финансовия бранш след колапса на Silicon Valley Bank понижиха през последните 24 часа, отбелязва MarketWatch.   Късно в четвъртък група водещи банки се съгласиха да подават 30 милиарда $ във First Republic, основаната в Сан Франциско районна банка, която е под микроскоп след колапса на Silicon Valley Bank предходната седмица.   Министърът на финансите Джанет Йелън и Пауъл приветстваха този ход, като Йелън акцентира, че банковата система на Съединени американски щати е постоянна.   По-рано швейцарският банков колос Credit Suisse съобщи, че ще получи финансова помощ от швейцарската централна банка.   Въпреки това Пауъл и сътрудниците му би трябвало да покачат лихвите единствено с четвърт процентен пункт, съгласно икономисти. Половин процентното нарастване се счита като прекомерно огромно поради несигурната среда.   Евентуална пауза от друга стана би изпратила отрицателен сигнал, че Фед се тормози за финансовия бранш, споделя Райнхарт.
Нийл Дута, началник на макроикономическите проучвания в Renaissance Macro Research, е склонен, че ЕЦБ е посочила на Фед, че посоката е към продължение на покачванията.   " Ако ЕЦБ може да се измъкне с покачване от 50 базисни точки, мисля, че Фед може да вземе решение за 25 ", споделя Дута.

Преди колапса на Silicon Valley Bank, Фед даде индикации, че клони към придвижване от 50 базисни пункта. Пауъл беше оставил вратата необятно отворена за по-голям ход след двудневно чуване пред Конгреса по-рано този месец.   Най-новите стопански данни биха оправдали сходно по-голямо нарастване, споделя още Дута.   " Ревизираният нагоре Брутният вътрешен продукт, главните продажби на дребно, молбите за помощи при безработица и данните за жилищния пазар са много мощни ", разяснява ръководителят на макроикономическите проучвания в Renaissance Macro Research.   Вместо да алармира, че " следващи нараствания на лихвите " са сигурни, Фед ще даде знак, че по-нататъшното повишение евентуално ще е уместно, само че че централната банка ще следи от близко финансовите условия, счита Винсънт Райнхарт от Dreyfus and Mellon.   Пауъл няма да има потребност да убеждава пазарите за повече покачвания, тъй като в случай че пазарите се върнат там, където е Фед, това би било доста стягане, сподели той.

Не всички са съгласни обаче, че идната седмица следва покачване.   Робърт Бруска, президент на FAO Economics, споделя, че Фед би трябвало да спре процеса на стягане, най-малко към този момент.  Финансовата болест, сходно на миризмата на парфюм, има наклонност да се задържа, разяснява той – и да се появява още веднъж ненадейно.   Според някогашния член на Фед Даниел Таруло, шокът за банковата система тази седмица към този момент води до доста стягане на финансовите условия.   " В прочут смисъл това, което се случи, е еквивалент на нарастване на федералните лихви ", споделя Таруло в изявление за CNBC.   Това може да послужи като опрощение за пауза на срещата през март, разяснява той.   Търговията е волатилна през цялата седмица, само че сега трейдърите на фючърсния пазар виждат повече от 80% късмет Фед да увеличи главния си лихвен % с четвърт процентен пункт, до диапазон от 4,75%-5%, идната седмица.   Пазарът вижда като евентуално единствено още едно покачване с четвърт пункт по-късно, което би сложило главната рента в диапазон от 5%-5,25%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР