Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази основните лихви непроменени

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази основните лихви непроменени
Коментари Харесай

ЕЦБ остави основните лихви без промяна - след 10 поредни повишения

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да резервира главните лихви непроменени след 10 следващи покачвания през предходните 15 месеца. Решението беше взето на днешното постоянно съвещание ЕЦБ, което се организира в Атина.

Така лихвения % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение са на равнища надлежно: от 4,5%, от 4,75% и 4,00%.

Днешното решение отразява по-предпазливата позиция на " изчакване " измежду централните банкери, повлияна от последователното намаляване на ценовия напън и опасенията за идна криза в еврозоната.

" Въз основа на настоящата си оценка, Управителният съвет на ЕЦБ смята, че главните лихвени проценти са на равнища, които, поддържани за задоволително дълъг интервал от време, ще допринесат доста за постигане на целевото инфлационно равнище от 2%.

Бъдещите решения на ЕЦБ ще подсигуряват, че главните лихви ще бъдат избрани на задоволително рестриктивни равнища толкоз дълго, колкото е належащо и ще се основават на това по какъв начин се развиват инфлационните вероятности, базовата инфлация и трансмисионната политика ", означи ЕЦБ в изказване.

ЕЦБ добави, че чака инфлацията да остане " прекомерно висока за прекомерно дълго време, а вътрешният ценови напън да остане мощен ", макар че инфлацията " е спаднала доста през септември ".

С оглед на изненадващия скок на цените през предходните месеци ЕЦБ повече от година повишаваше на главните лихвите и прекрати на ограниченията за стимулиране. Това внезапно " стягане " на паричната и лихвена политиката обаче остави своя " отпечатък " върху стопанската система на еврозоната, като данните по-рано тази седмица демонстрираха едва кредитиране и икономическа интензивност.
 ЕЦБ подвигна главните лихви до нови върхове
ЕЦБ подвигна главните лихви до нови върхове

Това е 10-о следващо повишение
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР