Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да отлага за неопределено време

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да отлага за неопределено време
Коментари Харесай

ЕЦБ отложи вдигането на лихвите за след средата на 2020 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да отсрочва за неопределен срок в бъдещето повдигането на лихвите от боязън по какъв начин сходна мярка би се отразила на по-крехките стопански системи в еврозоната като Италия.

В четвъртък институцията във Франкфурт остави водещата си рента по рефинансирането на историческия ѝ най-малко от 0%. ЕЦБ разгласи, че лихвата по депозитите продължава да бъде минус 0.4%, а лихвата по кредитирането – 0.25%.

ЕЦБ няма да подвига лихвите си преди края на първата половина на 2020 година, разгласи централната банка. Така тя отсрочи за следващ път с шест месеца вероятността за повишаване на кредитирането в съпоставяне със периода, който си беше определила на съвещанието през април, разяснява Франс прес.

По отношение на параметрите на новата поредност целеви интервенции по дълготрайно рефинансиране (TLTRO III), които ще се организират на тримесечие, ЕЦБ реши лихвеният % за всяка интервенция да бъде 10 базисни пункта над междинния лихвен % по главните интервенции на евросистемата по рефинансиране

Централните банкери се съгласиха да оценят нуждата от дълготрайната стратегия за финансиране на банките, която възнамеряват да започват по-късно през годината. Според някои представители на централната банка този инструмент би трябвало да се преглежда като поправяне на паричната политика, а съгласно други би трябвало да служи най-вече като защитна мярка за банките в интервал на нараснала неустановеност, показва Investor.bg.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР