Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните си лихви

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните си лихви
Коментари Харесай

ЕЦБ запази програмата си за стимулиране на икономиката

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без смяна главните си лихви и програмата си в поддръжка на стопанската система на Еврозоната на фона на прогнозите, че скоро ще даде сигнал за оттегляне от изключителните парични тласъци, съобщи Асошиейтед прес.

Управителният съвет на институцията не промени позицията си, че месечното изкупуване на облигации за 30 милиарда евро ще продължи минимум до септември и по-дълго, в случай че е належащо. Това изкупуване налива новонапечатани пари в стопанската система, с цел да се вдигне инфлацията и растежът след рецесията в Еврозоната поради високата задлъжнялост на някои страни членки като Италия и Гърция.

Анализаторите чакат конференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги, с цел да схванат дали той ще даде някакви сигнали за това дали изкупуването ще спре внезапно през септември или ще продължи вероятно с по-бавно движение.

Основната рента по рефинансирането остава нулева, а банките ще не престават да заплащат на ЕЦБ негативна рента от 0,40 на 100 за ликвидностите, от които не се нуждаят директно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР