Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква икономиката на еврозоната да се

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква икономиката на еврозоната да се
Коментари Харесай

ЕЦБ очаква техническа рецесия през зимата

Европейската централна банка (ЕЦБ) чака стопанската система на еврозоната да се свие през последното тримесечие на тази година и през първото тримесечие на идната година , сподели нейният президент Кристин Лагард в понеделник.

Това дава отговор на определението за техническа криза, което значи две поредни тримесечия на негативен напредък.

" Трудно е да се планува какъв ще бъде действителният резултат през 2023 година, само че сигурно ще бъде сложна година, от която първото тримесечие най-вероятно ще бъде негативно, защото имаме вяра, че последното тримесечие на 2022 година също евентуално ще бъде негативно ", сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент.

Прогнозите на ЕЦБ за септември понастоящем плануват растежът на еврозоната да остане позитивен през 2023 година, въпреки и невисок - 0,9 % , само че също по този начин планува неподходящ сюжет, при който еврозоната може да се свие с минус 0,9 %.

Едно от изискванията за неподходящия сюжет е по-нататъшното понижаване на доставките на съветски газ, което към този момент се случи, сподели Лагард. " Моята оценка е... че евентуално сме някъде по средата ", сподели тя.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн загатна за опцията за техническа криза: " Ако считаме, че нашият главен сюжет е да растем едва-едва, не може да се изключи техническа криза, изпадане в лека криза ", сподели Лейн по-рано този месец.
 Fitch: Еврозоната влиза в криза до края на годината
Fitch: Еврозоната влиза в криза до края на годината

Очаква се спад на Брутният вътрешен продукт до 2%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР