Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за настъпването на възможна

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за настъпването на възможна
Коментари Харесай

Техническа рецесия в еврозоната с висока инфлация очаква ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) е подготвена за настъпването на допустима техническа криза, съчетана с висока инфлация(състояние известно като стагфлация), която би трябвало да бъде лимитирана, с цел да бъде непокътнато доверието на пазарите. Това показва вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в изявление, публикувано през днешния ден в уеб страницата на ЕЦБ и представено от Ройтерс. 

" Значима част от инфлационния развой, пред които сме изправени, е провокирана от външни фактори, измежду които увеличени енергийни цени, по-скъпи първични материали, храни и така нататък Според нашите калкулации, две трети от инфлацията в еврозоната се дължат на цените на силата и храните ", отбелязва Луис де Гиндос.

Той е безапелационен, че с неговите сътрудници ще създадат " всичко, което е належащо ", с цел да върнат инфлацията до равнището от 2 % на годишна основа, което е цел на ЕЦБ в средносрочен проект.

Ще бъдем ли ощетени от приемането на еврото

В отговор на въпрос, че решението на страните от групата ОПЕК+, част от която е и Русия, да понижат добива на нефт от ноември и по този метод да усилят цената му, надали улеснява ЕЦБ в напъните й да снижи инфлацията до целевото ниво, Де Гиндос отбелязва: " Цените на петрола са световни, защото те зависят от производителите и от международната икономическа вероятност. От икономическа позиция, по-ниските цени на петрола може да оказват помощ за ограничение на инфлацията и в същото време да поддържат икономическото възобновяване ".

 istock istock
По отношение на икономическата обстановка в еврозоната, вицепрезидентът на ЕЦБ чака " сложна композиция от слаб стопански напредък, в това число допустима настъпване на техническа криза, съчетана с висока инфлация ".

ЕЦБ възнамерява ново повдигане на лихвите

Луис де Гиндос отбелязва, че съгласно прогнозата на ЕЦБ от септември, инфлацията в района ще " се движи на равнища от към 10 % до края на тази година и ще стартира последователно да понижава през 2023 година ".

" В този подтекст паричната политика би трябвало да се концентрира върху развиването на инфлацията, нещо което Управителният съвет на ЕЦБ ще прегледа, когато приема решения ", прецизира Луис де Гиндос.

На въпрос - какво би трябвало да е " крайното " ниво на главния лихвен %, при което се чака преодоляване на инфлацията, вицепрезидентът на ЕЦБ дава отговор: " Това е доста мъчно да бъде несъмнено. Ние подвластен от данните (за положението на икономиката), които получаваме. Става дума за високо равнище на неустановеност. Ние не знаем по какъв начин ще се развие войната и какво ще бъде нейното влияние върху цените на енергийните запаси. Всички тези фактори затрудняват извънредно доста опцията да бъде несъмнено " крайното " ниво на главния лихвен %. "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР