Европейската сонда "Солар орбитър" ("СолО") днес се доближава за първи

...
Европейската сонда "Солар орбитър" ("СолО") днес се доближава за първи
Коментари Харесай

Европейската сонда Солар орбитър днес се доближава за първи път до Слънцето

Европейската сонда "Солар орбитър " ( "СолО ") през днешния ден се приближава за първи път до Слънцето - на разстояние 77 милиона километра, заяви Би Би Си.

При прекосяването сондата ще е сред орбитите на Венера и Меркурий. През идващите години галактическият уред ще се приближи още повече до звездата ни - на 43 милиона километра.

Само пет други задачи са достигали по-близо до Слънцето към днешна дата - "Маринър 10 ", "Хелиос 1 " и "Хелиос 2 ", "Месинджър " и "Паркър ", предава Българска телеграфна агенция.

Орбитата на Земята е приблизително на 149 милиона км от Слънцето.

Астрономи откриха "огледално отражение " на Земята и Слънцето

Основната цел на задачата "Солар орбитър " е да разкрие движещата мощ зад динамичността на звездата ни - по какъв начин тя основава и управлява хелиосферата - "балон " от материя, обграждащ цялата Слънчева система. Той действа като "магнитен пашкул " и ни защищава от галактически лъчи, идващи оттатък Слънчевата система.

Космическият уред може да следи Слънцето непосредствено. Данните, събрани от него, ще добавят тези от сондата "Паркър " на НАСА. Американският уред се приближи на по-малко разстояние от Слънцето (между 7 и 8 милиона километра), само че без технология за директно наблюдаване, поради интензивната топлота.

Оборудваната с 10 инструмента сонда "Солар орбитър " може да улавя изображения от "безпрецедентно разстояние ", както и да снима за първи път в историята слънчевите полюси. Учените към момента нямат визия по какъв начин наподобяват слънчевите полярни райони. Четири от инструментите й ще изследват "на място " средата към Слънцето.

Космическият уред "Собар орбитър " беше изстрелян през февруари. Рутинните интервенции с всички уреди още не са почнали, само че магнитометърът е включен. Той мери магнитните полета на слънчевия вятър и улавя разстройствата от огромните детонации на звездата ни - изхвърляне на коронарна маса.

Научната задача на "Солар орбитър " ще продължи сред пет и девет години. Стойността на плана е 1,5 милиарда евро.

Сондата "Солар орбитър " поема на задача за директно наблюдаване на Слънцето
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР