Европейската прокуратура (ЕРРО) в Букурещ повдигна обвинения на четирима румънски

...
Европейската прокуратура (ЕРРО) в Букурещ повдигна обвинения на четирима румънски
Коментари Харесай

Европейската прокуратура повдигна обвинения на четирима румънци за злоупотреба със средства

Европейската прокуратура (ЕРРО) в Букурещ повдигна обвинявания на четирима румънски жители за машинация и подправяне във връзка със средства за финансиране на млади фермери от диаспората, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Според прессъобщение на EPPO става въпрос за средства на Европейски Съюз, предопределени за подкрепяне на млади аграрни стопани, живеещи в чужбина, с цел да им се помогне да се върнат на работа в селскостопанския бранш в Румъния. За да получат тази помощ, претендентите е трябвало да потвърдят, че са работили в селскостопанския, ветеринарния, хранително-вкусовия или икономическия бранш на селското стопанство отвън Румъния, в продължение на минимум три месеца през двете години преди подаване на заявката.

През юни 2021 година обвинените са подали заявление за безплатни средства от бюджета на Европейски Съюз в размер на 120 000 евро (584 196 леи).

Според доказателствата, с цел да удостоверят, че са работили в чужбина, обвинените са показали подправени и неточни документи пред Румънската организация за финансиране на вложенията в селските региони (AFIR), в това число контракти за краткотрайна претовареност и престояване в Испания.

Документите са били подправени, както е открито след консултация със службата на EPPO в Мадрид. В резултат на това обвинените са съумели да получат непозволено 90 000 евро (438 147 леи) от фондовете на Европейски Съюз.

За да възвърне вредите, нанесени на бюджета на Европейски Съюз, Европейската прокуратура стартира процедура по заледяване на активите на обвинените.

Ако бъдат приети за отговорни, обвинените са застрашени от присъда затвор до 7 години за машинация със дотации и още 3 години за подправяне на документи, показва Аджерпрес. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР