Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA -

...
Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA -
Коментари Харесай

КОПА-КОДЖЕКА и Български фермерски съюз искат дерогации за стандартите за екологично състояние

Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA - COGECA) и членуващият в нея Български фермерски съюз желаят дерогации (отлагане) от условността през 2023 и 2024 година за използване на някои от еко-схемите и  агроекологичните условия.  както и дерогация върху използването на националните  стандарти за положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС). Те изпратиха писмо до еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, в което упорстват за дерогациите. В тази връзка ръководителят на БФС Георги Стоянов на работна среща в Министерство на земеделието и храните изиска дерогация върху използването на националните  стандарти за положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС).
От известно време тежките климатични условия оказват въздействие върху селскостопанския бранш в целия Европейски Съюз. Продължителната липса на превалявания или тежките наводнения изсушиха или повредиха зимните култури,, забавиха или попречиха на развъждането на пролетни/летни култури. Това докара до обилни загуби на годишна продукция, по-ниски добиви, а от загубата на годишна продукция и по-малка наличност на фураж, което се отрази негативно на животновъдния бранш. Тези компликации идват в допълнение към тези, изпитвани от фермерите вследствие на въздействието на войната в Украйна, повишението на цените на силата и суровините и инфлацията. Ефектът от тези рискови метеорологични условия е явен и в доста обстановки прави невероятно фермерите да съблюдават някои от изискванията и/или еко-схемите и агроекологичните и климатичните условия.
Особено усложнение съставлява използването на ДЗЕС 6 в България във връзка с поддържането на минимална почвена завивка през сензитивните интервали от годината, обясниха от управлението на БФС. От организацията упорстват министърът на земеделието и храните Кирил Вътев да поддържа настояването за дерогации на равнище Европейски Съюз от условията за изискванията и еко-схемите, както и агроекологичните условия за 2024 г показано от страните членки на  съвета на министрите на Европейски Съюз през юни 2023 година
На първо място следва да се означи доста дългият сензитивен интервал (от 1 юни до 31 октомври и от 1 ноември до 15 февруари) на поддържане на почвена завивка, което нарушава използването на агротехническите мероприятия при подготовката на почвата и засяване на културите, означават със угриженост от управлението на БФС Възможността за обработка на едвам 20% от площите през сензитивните интервали от годината нарушава значително осъществяването на индустриалните стратегии на фермерите, като основава основни усложнения за осъществяване на обработки в най-подходящия времеви интервал (запазване на влажността на почвата и засяване при подобаващи агроклиматични условия). Промяната на климата (обилни превалявания, последвани и мощно засушаване и рисково високи температури) изисква използването на гъвкави решения, за опазване на опциите за произвеждане и обезпечаване на фуражи за животните, изясни Георги Стоянов от БФС.
Поради тези аргументи Българският фермерски съюз предлага използването на дерогация за ДЗЕС 6, която да бъде използвана, както за 2023, по този начин и за 2024 година, с цел да се:  

1.       Осигури опция на фермерите за краткосрочно обмисляне и адаптиране към променените условия преди началото на стопанската година;

2.       Осигуряване на опция за дерогация от осъществяване на изискванията за използване за развъждане на междинни култури  (при осъществяване на стандарта и използване на Еко схемата за трайни насаждения), като се даде опция при нужда за реколтиране и потреблението им за фураж за животни. 

Във връзка с използването на ДЗЕС 7 от БФС оферират дерогацията за стандарта да продължи и през 2024 година, като ротацията на културите да се следи в продължение на минимум 5 години, считано от 2024 година Предвид спецификата на поземлените връзки в България следенето на осъществяването на този стандарт слага огромни провокации през фермерите, които вземат участие в съглашения и следва да се преценяват с индустриалните стратегии на сътрудниците си при избора на отглеждана просвета. С цел отбягване на бъдещи наказания е належащо да бъдат направени законодателни промени и да бъдат  написани ясни правила за използването на стандарта при тези условия.  
С цел гарантиране на продоволствената сигурност ние от БФС предлагаме и през 2024 година да се продължи дерогацията на ДЗЕС 8 за произвеждане върху площите, избрани като непроизводствени, без да се ползва условието за ротация на угарите, които са били употребявани за произвеждане през миналата година.  
Не на последно място държим да отбележим, че България е една от страните в Европейски Съюз с най-голяма повърхност в процентно съответствие на обсега от зони НАТУРА 2000. Изпълнението на част от рестриктивните мерки за произвеждане в тези зони при изменени агроклиматични условия, основава основни усложнения на фермерите по използването им, както и при използване на част от Екосхемите като надграждащи ДЗЕС.  
„ Тези промени би трябвало да бъдат разисквани и признати преди месец септември, като се сътвори и използваната правна рамка за промените им, за гарантиране на правна сигурност на фермерите и опция за еластичност и пригодливост за продължение на земеделската им активност и гарантиране на продоволствената сигурност, както и отбрана на финансовата им резистентност “, сподели Георги Стоянов.
С въздействието на рисковите климатични условия доста фермери може да рискуват достъпа си до поддръжка от ОСП. Въпреки, че Европейската комисия сподели неприкритост за справяне с тези компликации посредством промени в националните стратегически проекти на ОСП въз основа на метод за всеки обособен случай, който би могъл да донесе известно облекчение, това надалеч не е задоволително за справяне с цялостния обсег на тези въздействия. Фермерите се нуждаят от незабавна сигурност (най-късно от началото на септември) по отношение на разпоредбите, които би трябвало да се ползват в равни условия. Ето за какво от „ КОПА-КОДЖЕКА “ приканват Европейската комисия да употребява съответни благоприятни условия за еластичност в ОСП за 2023 година и да одобри дерогации на равнище Европейски Съюз от условията за условия и еко-схемите, както и агроекологичните условия за 2024 година, с цел да предотврати по-нататъшни стопански загуби за земеделските стопани, които към този момент страдат.
По време на последното съвещание на Съвета по земеделие и риболовство имаше мощна поддръжка от страните членки за дерогации от условията за условия за идната година, което „ КОПА-КОДЖЕКА “ и  БФС като неин пълновръстен член, изцяло поддържат.  

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР