Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития,

...
Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития,
Коментари Харесай

В над 50 места в България ще има прояви на Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с семейството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския транспортен съд " Академик ", в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В, оповестиха уредниците от Британски съвет България.

Европейската нощ на учените се организира по едно и също време в цяла Европа в последния петък на месец септември. В нея от 18 до 22 часа университетите и научните институти отварят порти и провеждат събития за необятната аудитория.

През 2019 година България се включва в тази самодейност за 13-та поредна година с помощта на два плана, финансирани от Европейската комисия по дейностите " Мария Склодовска-Кюри ", единият от които е REFRESH.

До 20 септември четирите състезанието по плана са отворени за последни участници. Сред тях се чакат рисунките на глухи и слабочуващи деца и младежи, есета от девойки от цялата страна, записи на научни публикации в помощ на слушатели с понижено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези състезания приканват създателите да споделят своите показа за науката към нас и фантазиите им за кариера на учени.

Програмата в София

В София REFRESH ще показа паралелни събития на общо 20 места, като главното от тях още веднъж ще бъде Античен комплекс " Сердика " под стъкления купол на Ларгото сред Министерския съвет и президентството.

От 18 часа там ще бъде формалното разкриване и награждаването на спечелилите в състезанията за деца и младежи. Подлезът под Ларгото ще се трансформира в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и опити.

Посетителите ще могат да видят какво е да си молекулярен биолог и да дадат име на екзосвят; да научат неподозирани обстоятелства за слънчевите затъмнения и да открият какви ще са първите проучвания в бъдеща марсианска лаборатория; какви научноизследователските действия има в Софийския зоопарк и по какъв начин се вършат устойчиви мостове; както и да видят цифрова стратегия в партньорство с Ейч Пи. В Европейския ъгъл ще има информация за планове за просвета, финансирани от Европейската комисия, в това число стипендиите " Мария Склодовска-Кюри ".

Срещи с науката ще има още и в Медицински университет, Технически университет, София Тех Парк и Химикотехнологичен и металургичен университет. В Минно-геоложкия университет, Музейко, Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, Институт за етнология и фолклористика към Българска академия на науките, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при Българска академия на науките, Национален политехнически музей, ТехноМеджикЛенд, в постройката на Move.BG, Националната спортна академия " Васил Левски ", в клуб Carrusel, Бар Абордаж, Кино Одеон (в партньроство със Screening Emotions и Българска национална филмотека), и Vivacom Tech Hall.

Посетителите в София ще могат да вземат участие в лотария за продобиване на премия от сбирката kupinauka.com. Колкото повече места посети човек в Нощта, толкоз по-големи шансове да завоюва ще има.

Програмата в другите градове

В Пловдив дружно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив уредниците разполагат щандове с изненади на пл. " Стефан Стамболов ", които ще добавят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky.

За първи път в план REFRESH се включва и Велико Търново – в Хакерспейс ще се разположат учени от просветителната платформа " Тинузавър ", които ще показват електроника, роботика и 3D принтиране, както и експерти от просветителната самодейност " Университет за деца " и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка . Какъв е произходът на птиците? Крие ли предишното им страшна загадка? Как науката за динозаврите минава през самобитна гражданска война? Кои са дребните организми, които провокират ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на превоза? Какво е археозоология и какви истории може да опише? Влакът потегля от гара Септември тъкмо в 8.45 ч.

Пълната стратегия за София и другите градове, както и интерактивна карта за цялата страна, можете да намерите на уеб страниците на сп. БГ Наука и Британски съвет.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР