Европейската квалификация България - Унгария завърши наравно 2:2, но резултатът

...
Европейската квалификация България - Унгария завърши наравно 2:2, но резултатът
Коментари Харесай

Футболният бунт на София: затвореният мач с Унгария потопи столицата в хаос и огън

Европейската подготовка България - Унгария приключи наедно 2:2, само че резултатът няма огромно значение, тъй като мачът в София бе удавен в принуждение, митинги и кръв.

Хиляди футболни почитатели от цялата страна се събраха към стадион " Васил Левски " по време на интернационалната подготовка, към която се. След относително спокойно начало на митингите, последваха бомбички и сигнални ракети, конфликти с полицията, водно оръдие, ранени почитатели и вреди по булевардите " Гурко " и " Васил Левски ".

Малко преди началото на футболната среща, към 18:40, започнаха да летят бутилки и пиратки към органите на реда. На митинга участваха представители на разнообразни футболни клубове от страната, измежду които дами и деца. В отговор полицията изпрати водни оръдия, които съумяха да изтласкат хората и да ги раздели.

Проблемите обаче не утихнаха, а се разраснаха. Полицията направи взлом, с което на няколко пъти провокира суматоха измежду протестиращите, само че по този метод ескалира и напрежението.
Реклама
Както може да се допусна, като резултат от събирането на толкоз доста агитки и служители на реда на едно място, центърът на столицата замязя на полесражение: коли горяха, както и контейнери за отпадък. Към 21 ч. имаше общо 14 ранени - четирима служители на реда и 10 почитатели, а съгласно полицията - доста задържани. Как се стигна дотук

Целта не фенклубовете, изразена още преди мача, беше да показват недоволството си от ръководството на футбола и персонално от ръководителя на БФС Борислав Михайлов. Идеята им беше да показват недоволството си пред камерите на интернационалната среща, с цел да стане ясно отношението им към БФС.

За да скрие митинга им, Михайлов под прикритието на УЕФА съумя да затвори мача с Унгария за почитателите и даже се опита да го реалокира от София - първо в Пловдив, след това в други места, само че най-после въпреки всичко се принуди да го върне в столицата.

Сблъсъците, които избухнаха на разнообразни места към " Васил Левски ", бяха значително вследствие на нагнетеното напрежение и обстоятелството, че хората бяха оставени отвън стадиона.
Реклама
Българският футболен съюз (БФС) изцяло умишлено подвигна градуса на напрежението към мача - с отхвърли на управлението от оставка, затварянето на мача за почитатели, местенето му от град в град и, несъмнено, с безусловно несъответстващите изявления на всички представители на съюза, отпред на който към този момент 18 години стои Борислав Михайлов.

Символ на цялостния честен неуспех на федерацията стана изпълнителният шеф Борислав Попов, който напусна безмълвно мача и отхвърли да каже и дума пред микрофоните на репортерите, след безумната вечер по улиците на София. " Това беше най-правилното решение на УЕФА ", съобщи пък членът на изпълкома Емил Костадинов във връзка затварянето на мача за почитатели. Какво следва

Щетите от този мач - физически и имиджови, ще бъдат големи. Щети има за самата София, като кметът Васил Терзиев сподели отчупена настилка и разрушени колчета при визитата си към полувремето на мача.

Не е ясно по какъв начин въобще БФС ще продължи да ръководи футбола в страната, поради опълчването сред шефовете на федерацията и почитателите на тимовете. Също по този начин, не е ясно каква ще е реакцията от УЕФА, която, поддържа безусловно Михайлов години наред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР