Европейската космическа агенция (ЕКА) заяви, че преустановява окончателно сътрудничеството с

...
Европейската космическа агенция (ЕКА) заяви, че преустановява окончателно сътрудничеството с
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция преустановява окончателно сътрудничеството с Русия по мисията ЕкзоМарс

Европейската галактическа организация (ЕКА) съобщи, че прекратява дефинитивно съдействието с Русия по задачата " ЕкзоМарс ", което е прекъснато от няколко месеца поради нашествието в Украйна, оповестява Българска телеграфна агенция.

Генералният шеф на ЕКА Йозеф Ашбахер написа в Туитър, че е акредитиран " да постави публично край " на съдействието с Роскосмос по " ЕкзоМарс ".

" Обстоятелствата, които доведоха до прекратяването на това съдействие - войната в Украйна и последвалите я наказания - не престават ", обоснова се той.

На 17 март галактическата организация, която сплотява 22 европейски страни, разгласи прекъсването на задачата за изстрелване на марсоход на ЕКА до Марс през есента на 2022 година благодарение на съветска ракета-носител и спускаем уред.

Осъждайки " саботажа ", ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин помоли съветския екипаж на Международната галактическа станция (МКС) да спре да работи с преди малко конфигурираната роботизирана ръка на ЕКА, предопределена за съветския сегмент на орбиталната станция.

Директорът на ЕКА наскоро заяви за " дейни полемики " с НАСА за избавяне на задачата " ЕкзоМарс ". Нейната цел е да търси следи от извънземен живот надълбоко в грунта.

Генералният шеф на ЕКА уведоми Роскосмос за прекратяването на съдействието по задачата " ЕкзоМарс " поради комплицираната геополитическа обстановка, съобщи ТАСС. Обсъждат се разновидности за връщането на националното съоръжение в Русия и Европа.

" ЕкзоМарс " беше взаимна стратегия на ЕКА и Роскосмос за проучване на Марс, състояща се от два плана - сондата " ЕкзоМарс - ТГО " и марсохода " Розалинд Франклин ". Първият галактически уред дойде на орбита над Марс през октомври 2016 година и направи много  открития за атмосферата на Червената планета.

Първоначално стартът на втората част от задачата " ЕкзоМарс " беше плануван за 2018 година, само че по-късно изстрелването на европейския марсоход и съветската платформа за кацане " Казачок " беше отсрочено за 2020 година, а по-късно и за 2022 година Те трябваше да бъдат изведени в космоса с ракетата-носител " Протон-М " от Байконур. ЕКА предвиждаше прозорец за изстрелване сред 20 септември и 1 октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР