Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи

...
Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи
Коментари Харесай

Ден на Европейската конвенция за правата на човека

Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи е основополагащ акт и юридически инструмент на Съвета на Европа.

Тя е интернационален контракт, подписан през 1950 година и влезнал в действие през 1953 година за страните-учредителки на Съвета на Европа.

Конвенцията основава неотменими права и свободи за всички и задължава страните включили се към нея да подсигуряват тези права на всеки човек, който е под тяхна пълномощия.

Основната разлика сред Конвенцията и останалите интернационалните контракти за правата на индивида е основания въз основа на нея и действителен механизъм за отбрана на заявените права – Европейският съд по правата на индивида, който преглежда самостоятелни тъжби от жители на страните включили се към нея за нарушавания на конвенцията.

Страни-членове по конвенцията са всички страни от Съвета на Европа, написа Дарик.

Новите страни-членки, са задължени да я подпишат при присъединението си към Съвета на Европа и надлежно да я ратифицират в период от една година от присъединението си.

Към Конвенцията има направени протоколи за изменението и/или допълнението ѝ, които се подписват и ратифицират от страните-членки по ред очакван в тях.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР