Европейската комисия заяви, че подозира 6 норвежки производители на сьомга

...
Европейската комисия заяви, че подозира 6 норвежки производители на сьомга
Коментари Харесай

ЕС подозира производителите на сьомга в Норвегия във фиксиране на цените

Европейската комисия съобщи, че подозира 6 норвежки производители на сьомга в скрито съглашение за установяване на цените и изиска от тях да отговорят, преди да предприеме по-нататъшни дейности, съобщи Агенция Франс Прес.


Първата предварителна стъпка в формалното следствие, наречена ревю на възраженията, беше отправена към норвежките компании Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Leroy, Mowi и SalMar.

Комисията - антитръстовият регулатор на Европейски Съюз - означи, че Норвегия създава половината от отглежданата в света атлантическа сьомга, а Европейски Съюз е нейният главен пазар.

Въпреки че Норвегия не е членка на Европейски Съюз, тя е част от по-широкото Европейско икономическо пространство, което обгръща единния европейски пазар, и по този метод износът на рибни артикули от тази страна попада под регулаторния контрол на Брюксел.

Комисията съобщи, че предварителното ѝ изследване е породило опасения, че сред 2011 година и 2019 година шестте норвежки сдружения, които са обект на следствието, са обменяли " сензитивна комерсиална информация " за цени, размери и други фактори.

Предполагаемата цел е била " да се понижи естествената неустановеност на пазара за спот продажби на норвежка атлантическа сьомга, отглеждана в рибовъдни стопанства, в Европейски Съюз ".

Предполагаемият сговор се отнася за цените на прясната атлантическа сьомга, а не на замразената отгледана атлантическа сьомга или на модифицираните артикули като пушена сьомга, съобщи Комисията.

След като получат ревюто на възраженията на Европейски Съюз, сдруженията могат да отговорят в писмен тип и да изискат чуване, с цел да показват своите визии.

Ако по-късно Комисията откри, че съмненията ѝ са се удостоверили, тя може да наложи възбрана за продължение на сходно държание и да наложи санкция на сдруженията в размер до 10 % от годишния им международен оборот. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР