Европейската комисия заяви, че е приела нова правна рамка за

...
Европейската комисия заяви, че е приела нова правна рамка за
Коментари Харесай

ЕК прие нова правна рамка за обмен на данни със САЩ

Европейската комисия съобщи, че е приела нова правна рамка за отбрана на персоналните данни на европейците при продан със Съединените щати - третият й опит да преодолее правните провокации, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Днес подхващаме значима стъпка, с цел да вдъхнем доверие на жителите на Европейски Съюз, че техните данни са в сигурност, да задълбочим икономическите си връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати и в това време да потвърдим още веднъж нашите споделени полезности “, съобщи ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Решението стана допустимо, откакто предходната година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разпореди актуализиране на разпоредбите на американските разследващи организации, когато става въпрос за наблюдаване на интернационалните потоци от данни, с цел да даде „ защитни ограничения “ на жителите и жителите на Европейския съюз.

Технологични компании, чиито бизнес модели зависят от трансатлантическия продан на данни, приветстваха оповестяването на рамката за дискретност на данните сред Европейски Съюз и Съединени американски щати

Това беше " добра вест за хиляди компании ", заяви една от тях, DigitalEurope, в изказване.

Технологичната група от Съединени американски щати, The Software Alliance (BSA), съобщи, че ще „ укрепи трансграничното ръководство на данни – крайъгълен камък на нашата съвременна стопанска система – и ще усъвършенства защитните ограничения както за жителите на Европейски Съюз, по този начин и на Съединени американски щати “.

Назряващо предизвикателство

Макс Шремс, австрийски юридически деятел, чиито провокации доведоха до това съдилищата на Европейски Съюз да отхвърлят два предходни опита ЕС-САЩ за трансфер на данни, сподели, че и този път законодателството на Европейски Съюз няма да бъде сполучливо.

" Последната рамка към момента има „ фундаменталния проблем “, че Съединените щати „ имат мнението, че единствено жителите на Съединени американски щати са почтени за конституционни права “, които ги пазят от американско електронно шпиониране ", сподели той, като даде обещание да оспори последните старания на Европейска комисия и предвижда, че делото " евентуално ще бъде върнато в Съда на Европейски Съюз след няколко месеца ".

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс сподели пред публицисти, че " няма илюзии " по отношение на идното евентуално правно предизвикателство.

„ Но може би е потребно да се тества новата американска система, преди да се оспори такова решение за адекватност “, добави той.

Рейндерс посочи, че „ може би достъпът до съда е дребна част от бизнес модела на някои организации на гражданското общество “.

Президентска заповед

Европейската комисия твърди, че новата рамка предлага „ обилни усъвършенствания “ по отношение на предходния механизъм за транспорт на данни, наименуван Privacy Shield, който съдът на Европейски Съюз счете за несъответстващ.

Комисията заяви, че американските компании, подписващи рамката за дискретност на данните сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, ще бъдат задължени да изтрият персоналните данни на европейците, когато към този момент не са нужни за задачата, за която са били събрани.

Обхватът му се отнася за жители на 27-членния Европейски Съюз и на асоциираните страни Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и поданици на всички тези страни.

Те биха имали право на обезщетение, в случай че открият, че техните данни са били погрешно обработени от американски компании.

Съгласно законите на Съединени американски щати американците са предпазени от електронно шпиониране от американските разследващи организации посредством тяхната конституция, само че всички други националности са въпрос на " почтена игра ".

Въпреки че изпълнителната заповед на Байдън от октомври 2022 година не уголемява същата отбрана върху европейците, тя задължава американските разследващи организации да покажат, че събирането на данни за чужденци е „ съразмерно “ на съответна цел на националната сигурност на Съединени американски щати.

Заповедта също по този начин усилва надзора върху обработката на събраните персонални данни и предлага път към „ правна отбрана “ за жителите на „ отговарящи на условията страни “, което е предопределено да включва тези на Европейски Съюз.

Нов съд за обзор на отбраната на данните на Съединени американски щати, формиран от специалисти отвън американското държавно управление, ще може да преразглежда решенията за данни, взети в американския офис на шефа на националното разузнаване.

Европейската комисия разгласи, че ограниченията на Съединени американски щати ще поддържат общоприетите договорни клаузи, на които толкоз доста онлайн платформи, в това число тези, ръководени от Meta, Amazon и Гугъл, разчитат, с цел да трансферират данни на европейци в Съединените щати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР