Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа,

...
Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа,
Коментари Харесай

Венецианската комисия ще препита Данаил Кирилов за монопола на главния прокурор

Европейската комисия за народна власт посредством право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, е поканила министъра на правораздаването Данаил Кирилов да отбрани предложенията си за промени в Закона за правосъдната власт. По време на чуването ще му бъдат задавани въпроси. От министерството на правораздаването не потвърдиха дали Кирилов ще участва на съвещанието, само че чуването е оповестено на страницата на Венецианската комисия. Очаква се след разискване комисията да разгласи мнението си за законодателните промени.

Кирилов упорства основният прокурор и ръководителите на висшите съдилища да бъдат обект на обща процедура при вероятно осъществяване на закононарушение. Парадоксът е, че в мнение през 2017 година комисията съобщи на ръководещите, че това не е редно, и им обясни за какво – ръководителите на съда не могат да въздействат на следствие, до момента в който основният прокурор може даже да приключи наказателно произвеждане против себе си.

Така министърът ще бъде в обстановка да се изяснява за какво предлага процедура, която авансово е отречена от комисията. Той предлага следствието за съзнателно закононарушение от общ темперамент против " тримата огромни " в правосъдната власт да стартира по предложение на най-малко трима членове на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) или на министъра на правораздаването, а пленумът му да дава позволение с най-малко 17 гласа " за ".

Готовност за смяна на закона " на коляно "

Съвсем различен вид разгласи министър председателят Бойко Борисов в изявлението си по Би Ти Ви в сряда. Той заяви, че към този момент имал рекомендации от черновата на Венецианската комисия. " За подсъдността на основния прокурор те споделят, че би трябвало да има безусловно без значение прокурорско звено, с две трети да се избере от прокурорската гилдия и в случай че има осъществено закононарушение, този прокурор да може да го организира това следствие, без да се регистрира на никой ", изясни министър председателят.

Посоченото от него също опонира на мнението на Венецианската комисия през 2017 година Тогава тя уточни, че основният прокурор държи в послушание прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, по тази причина от нея не могат да се чакат самостоятелни дейности. Аргументите й гласяха, че става дума за някогашни или бъдещи подчинени на основния прокурор и няма гаранция за вътрешната им самостоятелност, тъй като той може да реши да ги преследва наказателно.

 В началото на ноември специалисти от Венецианската комисия се срещнаха в България с министър Данаил Кирилов, с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и неправителствени организации.
© Пресцентър на Министерството на правораздаването

В началото на ноември специалисти от Венецианската комисия се срещнаха в България с министър Данаил Кирилов, с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и неправителствени организации.

Борисов се възползва от обстоятелството, че никой още не е виждал черновата на отчета, и изрази подготвеност измененията да се одобряват небрежно – " още в събота ", от Министерския съвет. Готовността му е странна, защото е известно, че до момента не е обръщал никакво внимание на рекомендациите на органа на Съвета на Европа, а Народното събрание неодобрява промяна на правосъдния министър Христо Иванов, учредена точно върху мненията на въпросната комисия.

Решението на Венецианската комисия е значимо, изключително в светлината на последните самопризнания на основния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че изборът на правосъдните ръководители се случва отвън правосъдния съвет. Заради изказванията им ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов прикани да бъдат разследвани за търговия с въздействие.

Експертите на Венецианската комисия бяха поканени да дадат оценка на следващите опити на българското държавно управление да промени недосегаемостта на основния прокурор. В началото на ноември те бяха на двудневно посещаване в България и се срещнаха с премиера, президента Румен Радев, основния прокурор и заместника му Иван Гешев, както и с министър Кирилов. Имали са среща и с няколко неправителствени организации.

Кирилов пратил на комисията няколко разновидността – да си изберат

На докладчика на Венецианската комисия не е бил изпратен единствено формалният вид за промени, които бяха оповестени за координиране, а още няколко. На процедура се очаквало специалисти от комисията да преценяват кой от тях е най-приемлив, описаха импровизирано от ГЕРБ. Сред тези спомагателни разновидности имало и подобен, за който приказва Борисов.

От ГЕРБ считат, че изменението елементарно може да мине със законови промени. Тъй като ръководещите са пратили голям брой разновидности и текстове, считат, че незабавно откакто Венецианската комисия излезе с формалните си рекомендации, държавното управление ще има подготвеност, даже в почивните дни, да одобри законови промени. Нямало спънка за такова бързо събиране на министрите, защото имало много готови текстове според от това какви ще са рекомендациите.

Прогнозата за измененията – ще имат вцепеняващ резултат

Идеите на Кирилов бяха посрещнати с остри възражения както от членове на Висш съдебен съвет, по този начин и от 10 правозащитни неправителствени организации и авторитетни адвокати, които видяха вцепеняващ резултат за интервенция в правосъдната власт и в това време – неефикасен надзор над основния прокурор.

Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския основен прокурор е посочен от европейските институции през 2009 година, когато излезе решението на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург по делото " Колеви против България ". И съдът откри, че основният прокурор има монопол върху следствието, власт върху всеки прокурор, както и мощно въздействие във Висш съдебен съвет и на практика е безотговорен и закрепостен.

Днес се чака да излезе и мнението на Комитета на министрите към Съвета на Европа по осъществяването на решението " Колеви против България ". Той сложи ултиматум на българското държавно управление да показа плануваните ограничения до 1 октомври 2019 година Вече беше оповестено авансово мнение на отдела по осъществяване на решенията на съда, че предлаганият законопроект на Кирилов освен няма да реши казуса, а ще го задълбочи. За осъществяването на въпросното решение се упорства още веднъж и в последния отчет на мониторинга на Европейската комисия, който към този момент не е изнемощял.

Остава неразбираемо какво ще създадат ръководещите, в случай че Венецианската комисия отхвърли разновидността, разгласен от Борисов, както и този, препоръчан публично от Кирилов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР