Европейската комисия стартира първия по рода си международен търг за

...
Европейската комисия стартира първия по рода си международен търг за
Коментари Харесай

ЕС търси доставчици за съвместните покупки на газ

Европейската комисия започва първия по рода си интернационален търг за взаимно закупуване на газови доставки за Европейски Съюз, като употребява неотдавна основаната платформа AggregateEU. В този първи търг 77 европейски компании са подали поръчки за общ размер от 11.625 милиарда кубически метра търсене на газ. Търсенето на LNG съставлява 2.781 милиарда куб. метра, до момента в който 9.554 милиарда куб. метра се изискват за доставка по водопровод.

Международните снабдители на газ, като се изключи Русия, в този момент са поканени да отговорят на този търг, като подадат своите предложения за обслужване на тези европейски клиенти до 15 май. Този първи тръжен кръг обгръща доставките на газ от юни 2023 година до май 2024 година

Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, назова старта „ исторически крайъгълен камък “, защото това е „ първият път “, в който Европейски Съюз употребява своята „ групова икономическа тежест, с цел да усили нашата енергийна сигурност и да се оправи с високите цени на газа ”.

Съвместното закупуване на газ от Европейски Съюз беше въведено в отговор на енергийната рецесия, провокирана от съветското навлизане в Украйна. Това е част от напъните на Европейски Съюз за последователно преустановяване на доставките на съветски газ допустимо най-скоро, според проекта REPowerEU. Той е отворен за всички държави-членки и Енергийната общественост на Европейски Съюз. Допълнителни търгове са планувани за юни, август, октомври и декември 2023 година Досега към 107 компании са се абонирали за присъединяване в взаимно закупуване на газ посредством инструмента AggregateEU.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР