Европейската комисия смъмри правителството, че не изпълнява в достатъчна степен

Европейската комисия смъмри правителството, че не изпълнява в достатъчна степен ...

Брюксел критикува България за нарушения в околната среда, морското оборудване и пътната инфраструктура.

Европейската комисия смъмри правителството, че не изпълнява в достатъчна степен задълженията си към околната среда в морските води, морското оборудване и експлоатацията на тунели, предаде пресслужбата на ЕК, цитирана от ”Дневник”.
До 15 октомври 2018 г. България заедно с Ирландия, Кипър, Литва и Малта не е представила доклад за състоянието на морските води, въздействието на човешката дейност върху околната среда и екологичните си цели. Европейската комисия е открила наказателни производства за установяване на нарушение, като е изпратила до цитираните държави уведомителни писма. България вече е обещала да представи необходимите данни до 30 юни 2020 г.

 

Комисията е решила да изпрати официално уведомително писмо до България заради неспазване на правото на ЕС за морското оборудване. Общите правила на ЕС за безопасност и опазване на околната среда важат за оборудване като спасителни жилетки, пречиствателни системи за отпадни води и радари на борда на корабите, плаващи под флага на държава-членка. България не е гарантирала, че морското оборудване на корабите под български флаг отговаря на Директивата. Страната ни разполага с два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от Комисията.

 

Европейската комисия е изпратила официални уведомителни писма до Белгия, България, Италия, Испания и Хърватия поради неспазване на директива, с която се установяват минимални мерки за безопасност, свързани с инфраструктурата и експлоатацията на тунели. Тя се прилага за всички тунели по трансевропейската пътна мрежа с дължина над 500 м.

 

Посочените държави не са осъществили пълния комплект от необходими инфраструктурни мерки, за да гарантират най-високи стандарти за безопасност в някои от тунелите, които попадат в това приложно поле. Засегнатите страни разполагат със срок от два месеца, за да уведомят комисията за мерките, които са приели за коригиране на пропуските.

Източник: frognews.bg