Европейската комисия ще проучи рисковете, свързани с въоръжаването на четири

...
Европейската комисия ще проучи рисковете, свързани с въоръжаването на четири
Коментари Харесай

Според ЕС, тези 4 технологии могат да бъдат използвани като оръжие, особено от Китай – ето кои са те

Европейската комисия ще изследва рисковете, свързани с въоръжаването на четири основни технологии, измежду които са полупроводниците, изкуственият разсъдък, квантовите технологии и биотехнологиите

Емил Василев преди 33 секунди 0 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 16:05 | 02.10.2023

Руският Р-ФОН, килърът на iPhone, се оказа смарт телефон от Бангладеш

IT НовиниДаниел Десподов - 9:42 | 03.10.2023

Митичният основател на биткойна Сатоши Накамото разгласява първия си пост за миналите 5 години

IT НовиниЕмил Василев - 15:30 | 02.10.2023

Philip Morris показа нов вид стикове за IQOS с нулево наличие на тютюн, които могат да избегнат всевъзможни регулации

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В понеделник Ройтерс заяви, че Европейската комисия ще изследва риска от въоръжаване на четири основни технологии от страни, които не споделят нейните правила, като Китай, измежду които са полупроводниците, изкуственият разсъдък (ИИ), квантовите технологии и биотехнологиите – те могат да бъдат употребявани като оръжие при подобаващи условия.

Китай не е упоменат поименно в документа, макар че сянката му тегне над невижданото преразглеждане на технологиите през призмата на националната и икономическата сигурност.

Как тези технологии могат да бъдат употребявани като оръжие?

Радарни системи, навигационни джаджи и информационно съоръжение са единствено няколко образеца за произведения и технологии с двойна приложимост, в които се употребяват полупроводници. Тези технологии могат да бъдат употребявани като оръжие, в случай че се ползват във военна среда.

Освен това някои оръжия с ориентирана сила създават високоенергийни лъчи за военни цели, като употребяват комплицирани полупроводници. В по-широк смисъл тези оръжия могат да бъдат наречени „ оръжейни полупроводници “.

Безпилотните летателни апарати и безпилотните наземни транспортни средства са образци за самостоятелни оръжейни системи, които могат да бъдат оборудвани с изкуствен интелект, с цел да действат без директно човешко ръководство. Тези устройства могат да се употребяват за смъртоносни интервенции, както и за идентифициране на цели, наблюдаване и разузнаване.

ИИ може да се употребява за възстановяване на хакерските атаки. Зловреден програмен продукт и хакерски принадлежности с благоприятни условия с ИИ могат да нападат компютърни системи, да повреждат жизненоважна инфраструктура, да крадат поверителна информация и да правят шпионаж.

Същевременно, като дава опция на оръжейните системи да разпознават и наблюдават задачите по-ефективно, ИИ може да увеличи и тяхната акуратност. Това може да бъде от изключително значение за системите за противоракетна защита и точно насочваните муниции.

Квантовите компютри имат капацитета да разрушават класическите способи за криптиране, като вземат решение комплицирани математически задания доста по-бързо от класическите компютри. Така квантовите компютри могат да бъдат употребявани за декриптиране или разтрошаване на кодове от страни с не толкоз честни планове.

И най-после, основаването и потреблението на биологични оръжия е един от най-тревожните аспекти на въоръжаването с биотехнологии. Те постоянно включват създаване на организми, които предизвикват болести (като бактерии, вируси или токсини) и могат да бъдат модифицирани, с цел да станат по-смъртоносни, инфекциозни или устойчиви на лекуване. Внедряването на биологични оръжия има капацитета да провокира пандемии и публични катаклизми.

Биотехнологиите могат да се употребяват за смяна на генетичния състав на организмите, в това число на хората, което може да докара до основаването на генетично усъвършенствани бойци за военна приложимост.

Предотвратяване на най-лошите сюжети

За благополучие Европейската комисия е наясно със всички тези опасности и се стреми да предприеме ограничения за отбягване на най-лошите сюжети.

„ Комисията ще направи оценка на риска на тези 4 технологии дружно с страните членки. Крайният период е до края на годината. Следващата стъпка е да се понижат рисковете през идната година. “

заяви пред Ройтерс чиновник на Европейски Съюз, осведомен с въпроса.

Въоръжаването с тези 4 технологии слага обилни провокации, само че също по този начин поражда и някои благоприятни условия. От една страна, тези технологии могат да покачат сигурността и отбранителните качества. От друга страна, те могат да вкарат и нови уязвимости, в случай че съперниците разработят сходни усъвършенствани благоприятни условия.

Продължават интернационалните старания, като последния ход на Европейски Съюз е установяването на правила и правила по отношение на виновното потребление на тези технологии във военния подтекст и в региона на сигурността, с цел да се предотврати ескалация и да се поддържа непоклатимост. Ще бъде ли това задоволително, с цел да се ограничи евентуалното въоръжаване от страна на вражески страни?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР