Европейската комисия ще препоръча ЕС да започне преговори за членство

...
Европейската комисия ще препоръча ЕС да започне преговори за членство
Коментари Харесай

ЕК ще препоръча преговори за членство с Украйна

Европейската комисия ще предложи Европейски Съюз да стартира договаряния за участие с Украйна, съобщи Ройтерс.

Това настояват пред организацията висши представители на Съюза.

Очаква се рекомендацията да се съдържа в отчета за напредъка на страните, искащи да се причислят към Европейски Съюз. Комисията би трябвало да го огласи на 8 ноември.

Решението дали да стартират договаряния с Украйна би трябвало да бъде взето на Европейския съвет в Брюксел на 14 и 15 декември.

Такива договаряния нормално лишават години, преди страните кандидатки да изпълнят огромния брой стопански и политически критерии, напомня Ройтерс. И добавя, че блокът не желае да приема в редиците си страни, в които се води война. Евроинтеграцията остава приоритет за Украйна, чиито въоръжени сили изпитват отмалялост от сраженията против съветските агресори и където се усилват терзанията за бъдещата жизненоважна военна помощ от Съединени американски щати.

През юни от Европейска комисия оповестиха, че Украйна е изпълнила две от седемте условия, сложени от Брюксел за започване на договарянията.

През уикенда ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен бе на посещаване в Киев. Тя похвали президента Володимир Зеленски, че страната е постигнала забележителен прогрес. Фон дер Лайен посочи триумфите в правосъдните промени, деолигархизацията и следенето на прането на пари. Тя изрази вяра, че Киев ще извърши и останалите условия, свързани с битката с корупцията и съблюдаване на правата на малцинствата.

Въпросът за малцинствата в последно време постоянно се повдига от унгарския министър председател Виктор Орбан, който неотдавна обществено стисна ръката на съветския президент Владимир Путин, разгласен от Европейски Съюз за военнопрестъпник.

Докладът на Европейска комисия ще разисква и други кандидатки, измежду които Грузия и Молдова.

Специално на Молдова бяха сложени 9 условия за започване на договаряния. Сред тях е битката с проведената престъпност. Кишинев също може да получи условна позитивна рекомендация дружно с Киев, твърди Ройтерс.

„ Молдова показва устойчивостта си и уговорката си за прогрес в европейския дневен ред, като взе ограничения за намаляване на резултата от съветската нападателна война “, написа в документа, до който организацията е получила достъп.

Според представители на Европейски Съюз Грузия не е изпълнила приемливо 12-те сложени й условия. Задкавказката република обаче има поддръжката на Виктор Орбан. Тя може да продължи по пътя си към Европейски Съюз, който води битка за превъзходство с Русия.

„ Най-добрият метод да дадем на Украйна непоклатимост и благополучие в средносрочен и дълготраен проект е участието в Европейски Съюз. За да се възвърне Украйна, отговорът е Европа. За да се ускори още повече демокрацията в Украйна, отговорът е Европа. За отбрана на Украйна от бъдеща непозната интервенция, отговорът отново е Европа.

Вярно е и противоположното – в свят, в който размерът и тежестта имат значение, е ясно, че в геостратегически интерес на Европа е доизграждането на нашия Съюз. С над 500 милиона души, живущи в свободен, либерален и благоденстващ съюз “, съобщи през днешния ден Урсула фон дер Лайен.

Тя приказва на почналата през днешния ден годишна конференция в Брюксел на посланиците на Европейски Съюз по света.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел пък съпостави Владимир Путин със Сталин в отношението му към живота на хората:

„ Знаете, че загубите на Русия са обилни, само че тя може да възвърне силата си. Тя е подготвена да жертва още хора и съоръжение, без въобще да я е грижа каква е цената на човешкия живот.

Преди Путин Сталин също вярваше, че количествените натрупвания водят до качествени промени и по този начин животът няма нито значение, нито стойност. Това, което може би е отвратително като загуби за Украйна, евентуално е търпимо за Русия в кратковременен проект. Така че единственото решение е да продължим с поддръжката за Украйна и да останем обединени в тази цел. Защото нашите съществени полезности са заложени на карта “, предизвести той посланиците.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР