Европейската комисия ще поиска обяснения от България, след като руска

...
Европейската комисия ще поиска обяснения от България, след като руска
Коментари Харесай

Politico: ЕК пита България за „вратичката“ в санкциите срещу Русия

Европейската комисия ще изиска пояснения от България, откакто съветска петролна компания в страната се възползва от малка врата в глобите на Европейски Съюз, с цел да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл, написа изданието Politico, представено от Българска телеграфна агенция..

Авторите Виктор Джак и Джорджо Леали показват, че България се е възползвала от събитието, че е получила изключение от общата възбрана за импорт в Европейски Съюз на съветски нефт и е разрешила милиони барели съветски нефт да доближат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която по-късно е изнасяла разнообразни рафинирани горива в чужбина, в това число в страните от Европейски Съюз.

Politico заяви за разкритията по-рано през вчерашния ден. „ Обръщаме внимание на станалото и помолихме българите да обяснят (действията си) “, споделя почитан чиновник на Еврокомисията, получил анонимност, с цел да приказва искрено, отбелязва изданието.

„ Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да основат проблеми “, сподели служителят, добавяйки, че „ се опитваме да ги премахнем последователно, само че не мога да скрия обстоятелството, че към момента има няколко „ дупки “ тук и там. “

Освен почти 983 милиона евро, получени от Русия през „ малката врата “ посредством данъци върху производството и износа, тя също по този начин генерира съвсем 500 милиона евро облаги за притежателя на рафинерията „ Лукойл “, откогато изключението стартира да работи на 5 февруари. Това се споделя в систематизиран разбор, направен за българския парламент и забелязан от Politico.

София завоюва дерогацията от възбраната на Европейски Съюз за импорт на транспортиран по море съветски недопечен нефт предходната година, откакто посочи, че доставките са нужни за нейната енергийна сигурност.

" Лукойл " не наруши глобите, само че изпрати съвсем 3 милиона барела рафинирани артикули с съветски генезис по море единствено сред март и юли тази година, в това число до страни от Европейски Съюз като Малта, демонстрират данни за доставките – еквивалентно на почти един от всеки пет барела недопечен нефт петрол, идващ на локалното пристанище Бургас и по-късно модифициран в рафинерията, написа Politico.

Българска телеграфна агенция напомня, че по-рано през вчерашния ден представител на Европейската комисия сподели на конференция в Брюксел, че „ нямаме данни, които да споделим, следим общодостъпните известия. Когато се откри проблем, поддържаме контакт със съответната страна от Европейски Съюз. В общия случай сме в тясна връзка с страните от Европейски Съюз, с цел да осигурим уеднаквено използване на глобите ".

Говорителят на Европейска комисия разясни, че България получи изключение от общата възбрана за импорт в Европейски Съюз на съветски нефт. Това изключение бе позволено, с цел да се даде сигурност на снабдяването в България. За България е планувана също отстъпка за експорт на избрани модифицирани петролни произведения за страни отвън Европейски Съюз по аргументи, свързани с опазването на околната среда и сигурността.

Тези две изключения са краткотрайни и се планува да отпаднат на 31 декември следващата година, означи представителят. Той добави, че Европейска комисия приготвя лист от спомагателни наказания, като се плануват още начини за отбягване на заобикалянето на наложените от Европейски Съюз ограничаващи ограничения. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР