Европейската комисия публикува доклада си за 2019 г. относно равенството

...
Европейската комисия публикува доклада си за 2019 г. относно равенството
Коментари Харесай

Международен ден на жената 2019 г. - повече равенство, но промяната е твърде бавна

Европейската комисия разгласява отчета си за 2019 година по отношение на равенството сред дамите и мъжете в Европейски Съюз. Поводът е тазгодишното отбелязване на Международния ден на дамата.

Добрата вест е, че Европа реализира прогрес, само че все пак би трябвало да ускорим смяната.

За да усъвършенства живота на дамите в Европа, Комисията " Юнкер " предприе дейности на всички фронтове - от битката с насилието против дамите и премахването на разликата в заплащането сред половете до основаването на по-добри условия за равновесие сред професионалния и персоналния живот за фамилиите.

Франс Тимерманс, първи заместник-председател, съобщи през днешния ден: " Вече сме 2019 година, а в региона на равенството сред половете напредваме едва-едва. В някои страни ситуацията даже се утежнява. Всичко, което желаеме, е: тъждество за всички. Нито повече, нито по-малко. Време е дамите и мъжете дружно да упорстват за тъждество ".

Комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова добави: " Жените към момента са незадоволително показани в политическия живот в целия Европейски Съюз. Това важи също и за европейските институции. Искам да видя повече дами претенденти на избори. Трябва да дадем образец: приканвам страните членки да показват повече кандидатури на дами за бъдещи европейски комисари ".

Днешният отчет демонстрира прочут прогрес в региона на равенството сред половете, само че дамите не престават да се сблъскват с неравноправие в доста области:

- Равнището на претовареност в Европейски Съюз за дамите доближи рекордно високо ниво от 66,4 % през 2017 година, само че ситуацията се разграничава в обособените страни членки. Миналата година осем страни членки получиха рекомендации в границите на европейския учебен срок да подобрят присъединяване на дамите на пазара на труда (Австрия, Германия, Естония, Ирландия, Италия, Полша. Словакия и Чехия).

- Жените са изложени на по-голям риск от беднотия, като техните заплати са приблизително с 16% по-ниски, в сравнение с мъжете.Това се показва и в разликата в пенсиите, която през 2017 година възлизаше на 35,7%. В някои страни над 10 % от дамите в преклонна възраст не могат да си разрешат нужните медицински грижи.

- Жените значително не престават да бъдат незадоволително показани в парламентите и държавните управления. Само 6 от 28-те национални Народното събрание в Европейски Съюз са

ръководени от жена, а 70% от депутатите в парламентите в Европейски Съюз са мъже. Макар че понастоящем 30,5% от висшите министерски постове се заемат от дами - най-високото ниво от 2004 година насам, когато за пръв път имаше налични данни за всички страни - членки на Европейски Съюз, към момента е очевидна наклонността на дамите да се разпределят ресори, за които се смята, че съставляват по-слаб политически приоритет.

- Стъкленият таван към момента е действителност в предприятията, като едвам 6,3% от длъжностите " основен изпълнителен шеф " в огромните сдружения, позволени до борсова търговия в Европейски Съюз, са заемани от дами.

- Споделяне на отговорностите за полагане на грижи с помощта на новите правила на Европейски Съюз за равновесие сред професионалния и персоналния живот

С постигнатото неотдавна съглашение по Директивата по отношение на равновесието сред професионалния и персоналния живот се вкарва европейски най-малък стандарт от 10 дни заплатен наставнически отпуск за бащите след раждането на детето им, който ще се заплаща като отпуск по болест. Директивата утвърждава съществуващото право на 4 месеца отпуск за развъждане на дете, като 2 от тях не могат да бъдат прехвърляни сред родителите. С нея се вкарва възнаграждение за тези 2 месеца на ниво, което следва да бъде несъмнено от страните членки. В Директивата са включени също разпореждания за 5-дневен отпуск годишно на служащ за полагане на грижи, което съставлява ново европейско право за служащите. И не на последно място, новите правила утвърждават правото на всички родители и на лицата, полагащи грижи, да изискат еластичен режим на работа.

Жените в Европейския парламент и Европейската комисия

През ноември 2018 година дамите представляваха 36,4% от 749-мата членове на Европейския парламент (евродепутати), малко под върховата стойност от `337,3%, реализирана в края на 2016 година Финландия се откроява мощно, като 76,9% от нейните евродепутати са дами. Представителите на седем страни членки включват най-малко 40% от всеки пол (Ирландия, Испания, Франция, Хърватия, Латвия, Малта и Швеция, до момента в който над 80% от членовете на Екологичен потенциал от България, Естония, Кипър, Литва и Унгария са мъже).

В Европейската комисия непрекъснатите старания за реализиране на задачата 40 % от междинните и висшите управнически длъжности до 2019 година да се заемат от дами, сложена от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, към този момент дават резултати. Делът на дамите на управителни длъжности доближи 39% на всички нива, 37% на висше управническо ниво и 40% на приблизително управническо ниво.

Контекст

Равенството сред дамите и мъжете е съществена полезност на Европейския съюз и е залегнало в Договора още през цялото време, защото Договорът от Рим съдържа наредба по отношение на равното възнаграждение.

Работата на Комисията в региона на политиката за тъждество сред дамите и мъжете се основава на Стратегическия ангажимент за тъждество сред половете за интервала 2016-2 019 година, концентриран върху пет предпочитани области:

- увеличение на присъединяване на дамите на пазара на труда и равната икономическа самостоятелност на дамите и мъжете;

- понижаване на разликите сред половете във връзка с заплащането, приходите и пенсиите и по този метод битка с бедността измежду жените;

- поощряване на равенството сред мъжете и дамите в процеса на взимане на решения;

- битка с учреденото на пола принуждение и отбрана и поддръжка за жертвите;

- поощряване на равенството сред половете и правата на дамите по целия свят.

За повече информация

Доклад за равенството сред половете от 2019 година

Обществена консултация по отношение на равното възнаграждение - отворена до 5 април 2019 година

Покана за показване на оферти за попречване и битка с насилието, учредено на пола, и насилието против децата, младежите и дамите - отворена до 13 юни 2019 година

Инициативата " Spotlight ": дейности на Европейски Съюз за жените
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР