Европейската комисия представя предложение за прагматичен, модерен и дългосрочен бюджет

...
Европейската комисия представя предложение за прагматичен, модерен и дългосрочен бюджет
Коментари Харесай

ЕК предлага нов модел бюджет на ЕС за след Брекзит

Европейската комисия показва предложение за прагматичен, съвременен и дълготраен бюджет за интервала 2021—2027 година Той съставлява почтен отговор на днешната действителност, в която от Европа се чака да играе по-голяма роля за обезпечаването на сигурност и непоклатимост в един неустойчив свят, в миг, в който отдръпването на Обединеното кралство от Европейски Съюз ще остави забележителен дефицит на средства в бюджета ни. Днешното предложение дава отговор на това двойно предизвикателство посредством понижаване на разноските, само че и посредством обезпечаване на нови запаси. Финансирането на новите и главните цели на Съюза ще бъде непокътнато или увеличено, което неизбежно значи, че средствата за други области ще бъдат понижени. При толкоз високи залози е време да действаме по виновен метод. Поради това днешното предложение за бюджет е по едно и също време целеустремено и реалистично.

Предложението на Европейска комисия привежда бюджета на Съюза в сходство с политическите ни цели, според позитивната стратегия, избрана от ръководителя Жан-Клод Юнкер в обръщението му за положението на Съюза, произнесено на 14 септември 2016 година, и утвърдена от водачите на ЕС-27 в Братислава на 16 септември 2016 година и в Римската декларацията от 25 март 2017 година Като се концентрира върху областите, в които Съюзът е в най-хубава позиция да реализира резултати, той е бюджет за една Европа, която закриля, дава благоприятни условия и пази.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: " Днес е решителен миг за нашия Съюз. Новият бюджет съставлява опция да оформим бъдещето си като нов и упорит Съюз от 27 страни, обединени от взаимност. С днешното предложение представяме прагматичен проект за това по какъв начин да реализираме повече резултати с по-малко запаси. Икономическият напредък ни дава глътка въздух, само че не ни защищава от нуждата да създадем икономии в избрани области. Ще обезпечим положителното финансово ръководство посредством първия по рода си механизъм за правилата на правовата страна. Това е методът да действаме отговорно с парите на нашите данъкоплатци. Сега са наред да работят Парламентът и Съветът. Убеден съм, че би трябвало да се стремим да реализираме съглашение преди изборите за Европейски парламент идната година ".

Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на бюджета и човешките запаси, съобщи: " Целта на това предложение за бюджет е да се обезпечи европейска добавена стойност. Инвестираме още повече в области, в които страните членки не могат да работят независимо или в които е по-ефективно да се работи дружно — да вземем за пример научните проучвания, миграцията, граничния надзор и защитата. И продължаваме да финансираме обичайните — само че осъвременени — политики, като общата селскостопанска политика и политиката на доближаване, защото високият стандарт на селскостопанските ни артикули и изравняването на икономическото развиване на районите са от изгода за всички ".

Целенасочен бюджет: обезпечаване на запаси, които са задоволителни за осъществяване на упоритостите Европейският съюз от 27 страни е набелязал политическите си цели и в този момент се нуждае от ресурсите, с които да ги извърши. Като цяло Комисията предлага дълготраен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро поети отговорности (по цени от 2018 г.) [1] за интервала от 2021 година до 2027 година, което се равнява на 1,11 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27 (вж. приложение 2; общ информативен документ). Това ниво на поетите отговорности се равнява на 1,105 милиарда евро (или 1,08 % от БНД) заплащания (по цени от 2018 година Тази сума съдържа също включването в бюджета на Европейски Съюз на Европейския фонд за развиване — главния инструмент на Европейски Съюз за финансиране на съдействието за развиване с страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, който до този миг съставлява междуправителствено съглашение. Като се вземе поради инфлацията, този бюджет е съпоставим по мярка с сегашния бюджет за интервала 2014—2020 година (включително с Европейския фонд за развитие).

За да бъдат финансирани нови и неотложни цели, актуалните равнища на финансиране ще би трябвало да бъдат увеличени. Инвестирането в този момент в области като научните проучвания и нововъведенията, младежите, цифровата стопанска система, ръководството на границите, сигурността и защитата ще способства за постигането на разцвет, резистентност и сигурност в бъдеще. Например бюджетът за стратегия " Еразъм+ " и за Европейския корпус за взаимност ще бъде подсилен.

Същевременно Комисията прегледа сериозно въпроса в кои области могат да се създадат икономии и да се усъвършенства успеваемостта. Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на доближаване да се понижи умерено — и за двете политики с към 5 % — с цел да отразява новата действителност на Съюз с 27 страни. Тези политики ще бъдат осъвременени, с цел да се подсигурява, че могат да реализират същите резултати с по-малко запаси и даже да подкрепят новите цели. Например политиката на доближаване ще играе все по-важна роля за поддръжката на структурните промени и — в дълготраен проект — интеграцията на мигрантите. Резултатът от тези промени ще откри израз в преразпределяне на бюджета, както и в концентриране върху областите, в които бюджетът на Европейски Съюз може да донесе най-големи изгоди.

Модерен, банален и еластичен бюджет

Бюджетът на Европейски Съюз е непретенциозен спрямо размера на европейската стопанска система и на националните бюджети. При все това той може да способства в забележителна степен за възстановяване на живота на жителите и предприятията — при изискване че бъде вложен в области, в които Съюзът може да окаже по-голямо влияние, в сравнение с обществените разноски на национално ниво и в които бюджетът може да обезпечи действителна европейска добавена стойност. Примери за това са авангардните проучвателен планове, които сплотяват най-хубавите научни откриватели от цяла Европа, огромните инфраструктури и плановете за цифрова промяна, както и обезпечаването на нужните средства, с които Съюзът да закриля и пази своите жители. Това е безусловно належащо в актуалния бързо изменящ се свят, в който Европа е изправена пред демографски провокации, неустойчивост в прилежащите ѝ страни и доста други неотложни въпроси, надхвърлящи националните граници.

Поради това Комисията предлага съвременен, банален и еластичен бюджет:

Модерен темперамент: Новият Съюз от 27 страни се нуждае от нов, съвременен бюджет, който демонстрира, че Европа се е поучила от предишното. Това значи в допълнение понижаване на административната тежест за бенефициерите и ръководещите органи посредством смяна на разпоредбите по този начин, че да бъдат по-съгласувани — въз основа на обединен устав. Това значи също, че ще бъдат набелязани по-ясни цели и че вниманието ще бъде концентрирано в по-голяма степен върху осъществяването. Това ще улесни настоящия надзор и измерването на резултатите, както и внасянето на промени, когато са нужни.

Опростеност: Структурата на бюджета ще бъде по-ясна и по-тясно обвързана с целите на Съюза. Понастоящем средствата са разпръснати по прекомерно доста стратегии и принадлежности — както в границите на бюджета, по този начин и отвън него. Ето за какво Комисията предлага броят на стратегиите да бъде понижен с над една трета (от актуалните 58 на 37 в бъдеще), да вземем за пример посредством сливане на разпокъсаните източници на финансиране в нови интегрирани стратегии и посредством коренно усъвършенстване на потреблението на финансовите принадлежности, в това число посредством фонда InvestEU.

Гъвкавост: Последните провокации — изключително рецесията с миграцията и с бежанците през 2015 година — демонстрираха ясно, че в сегашния бюджет на Европейски Съюз е нужна повече еластичност, с цел да може да се реагира задоволително бързо и дейно. По тази причина предлагането на Комисията включва по-голяма еластичност във и сред стратегиите, увеличение на средствата за инструментите за ръководство на рецесии и основаването на нов Резерв на Съюза, предопределен за справяне с непредвидени събития и за реагиране на изключителни обстановки в области като сигурността и миграцията.

Бюджетът на Европейски Съюз и правилата на правовата страна: положително финансово ръководство

Важна оригиналност в оферти бюджет е засилената връзка сред финансирането от Европейски Съюз и спазването на правилата на правовата страна. Зачитането на правилата на правовата страна е основна причина за положително финансово ръководство и за дейно финансиране от Европейски Съюз. Поради това Комисията предлага нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани с всеобщи недостатъци в използването на правилата на правовата страна в страните членки. Предложените нови принадлежности ще разрешат на Съюза да спре, понижи или ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, който е симетричен на естеството, тежестта и обсега на слабостите в използването на правилата на правовата страна. Такова решение ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета посредством гласоподаване с назад квалифицирано болшинство.

Бюджет на Европейски Съюз за мощен и постоянен стопански и паричен съюз

Стабилността на еврозоната е причина за основаването на работни места, за растежа, за вложенията и за обществената правдивост в Съюза като цяло. През декември 2017 година в границите на пътната си карта за задълбочаване на европейския стопански и паричен съюз Комисията дефинира по какъв метод новите бюджетни принадлежности могат да бъдат създадени в границите на обществените финанси на Европейски Съюз, с цел да се поддържа постигането на постоянна еврозона и приближаване към еврозоната. В новата многогодишна финансова рамка се оферират два нови инструмента:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР