Европейската комисия представи в сряда икономическите и социалните приоритети на

...
Европейската комисия представи в сряда икономическите и социалните приоритети на
Коментари Харесай

Еврокомисията стартира процедура срещу Италия за прекомерен бюджетен дефицит


Европейската комисия показа в сряда икономическите и обществените цели на Европейски Съюз за 2019 година и мненията по отношение на плановете на бюджетни проекти на страните членки. Европейска комисия удостовери още веднъж съществуването на изключително съществено неспазване на Пакта за непоклатимост и напредък от страна на Италия, а Гърция за първи път е част от европейския учебен срок, оповестява пресофисът на Европейска комисия.

Представеният пакет се основава на есенната икономическа прогноза от 2018 година и стъпва върху целите, посочени в речта на ръководителя Юнкер за положението на Съюза от 2018 година

Миналогодишната извънредно удобна икономическа обстановка в международен мащаб и ниските лихвени проценти способстваха за подкрепяне на растежа, вложенията, заетостта и намаляването на дълга в Европейски Съюз и еврозоната. Очаква се растежът във всички страни членки да продължи, въпреки и с по-бавни темпове, с помощта на укрепването на вътрешното ползване и вложенията. При отсъствието на основни разтърсвания се планува Европа да може да поддържа стопански напредък над евентуалния, съпроводен с интензивно основаване на нови работни места и намаляваща безработица, сочат от Европейска комисия.

В годишния преглед на растежа, в който се дефинират общите стопански и обществени цели за идната година, се приканва Европейски Съюз и страните членки да подхващат решителни и съгласувани дейности в региона на политиката за реализиране на приобщаващ и резистентен напредък.

В отчета за механизма за предизвестие, който служи като инструмент за инспекция, основан за разкриване на съществуването на макроикономически несъответствия, бяха избрани 13 страни членки, които ще бъдат обект на изчерпателен обзор през 2019 година Държавите членки, за които при миналата процедура при макроикономически несъответствия бе открито, че са наранени от несъответствия, по дифолт ще бъдат подложени на изчерпателен обзор през 2019 година Тези страни са: България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Франция, Хърватия и Швеция. Гърция и Румъния също ще бъдат обект на изчерпателен обзор.

От плана на взаимния отчет за заетостта, в който се проучват заетостта и общественото състояние в Европа, излиза наяве, че в целия Европейски Съюз не престават да се основават работни места, безработицата понижава и общественото състояние се усъвършенства.

Комисията предприе също и редица ограничения в границите на Пакта за непоклатимост и напредък.

Годишен преглед на растежа за 2019 година

В годишния преглед на растежа, в който се дефинират общите стопански и обществени цели за идната година, се приканва Европейски Съюз и страните членки да подхващат решителни и съгласувани дейности в региона на политиката за реализиране на приобщаващ и резистентен напредък. Усилията в региона на политиката на национално ниво би трябвало да се съсредоточат върху обезпечаването на висококачествени вложения и върху промените, които усилват растежа на продуктивността, приобщаването и институционалния потенциал, като в същото време се подсигурява запазването на макрофинансовата непоклатимост и солидните обществени финанси.

На ниво Европейски Съюз целите са свързани със задълбочаването на единния пазар, окончателното създаване на структурата на Икономическия и паричен съюз и постигането на прогрес във връзка с правилата, избрани в Европейския дирек на обществените права.

Доклад за механизма за предизвестие за 2019 година

В отчета за механизма за предизвестие, който служи като инструмент за инспекция, основан за разкриване на съществуването на макроикономически несъответствия, бяха избрани 13 страни членки, които ще бъдат обект на изчерпателен обзор през 2019 година Посредством тези прегледи ще се реши дали фактически те са наранени от макроикономически несъответствия.

Държавите членки, за които при миналата процедура при макроикономически несъответствия бе открито, че са наранени от несъответствия, по дифолт ще бъдат подложени на изчерпателен обзор през 2019 година Тези страни са: България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Франция, Хърватия и Швеция. Гърция и Румъния също ще бъдат обект на изчерпателен обзор.

Проект на взаимен отчет за заетостта за 2019 година

От плана на взаимния отчет за заетостта, в който се проучват заетостта и общественото състояние в Европа, излиза наяве, че в целия Европейски Съюз не престават да се основават работни места, безработицата понижава и общественото състояние се усъвършенства. Докладът включва също по този начин констатациите на набора от обществени индикатори, посредством който се проучват резултатите на страните членки, като се вземат поради правилата на Европейския дирек на обществените права.

През второто тримесечие на 2018 година 239 милиона души в Европейски Съюз са имали работа, което съставлява най-високата стойност, записана в миналото. Приблизително 12 милиона работни места са били основани от началото на мандата на Комисията „ Юнкер “. Делът на хората, изложени на риск от беднотия или обществено изключване, е намалял доста през 2017 година, като повече от пет милиона души са били избавени от беднотия или обществено изключване спрямо миналата година. Общият брой на хората, за които съществува заплаха от беднотия или обществено изключване, е понижен под нивата отпреди рецесията.

Въпреки това икономическото възобновяване към момента не е достигнало до всички групи от обществото. Процентът на претовареност на по-възрастните служащи се е нараснал доста през последното десетилетие, само че младежите, нискоквалифицираните хора и хората с мигрантски генезис в редица страни членки не престават да се сблъскват с компликации при намирането на работа. Участието на дамите в пазара на труда продължава да нараства с бързи темпове, само че това към момента не е довело до съществено понижаване на разликата в заплащането и в пенсиите на дамите и мъжете.

Въпреки че приходите на семействата порастват, в някои страни членки те не престават да бъдат под нивата отпреди рецесията. Реалният напредък на заплатите се е нараснал през 2018 година, само че все пак остава под нивото на растежа на продуктивността и под това, което би могло да се чака, като се вземат поради позитивните резултати във връзка с пазара на труда и на стопанската система. Като цяло неравенството и бедността не престават да будят безпокойствие.

Препоръка по отношение на икономическата политика на еврозоната

Препоръката по отношение на икономическата политика на еврозоната, в която се дефинират съответни ограничения, които са от значително значение за действието на еврозоната, бе усъвършенствана, с цел да се подчертава по-силно върху основните провокации. В рекомендацията се приканва за политики, които поддържат приобщаващия и устойчивия напредък и усъвършенстват устойчивостта, балансирането на стопанската система и доближаването в границите на еврозоната. В нея се предлага да бъде подложен приоритет върху промените, които покачват продуктивността и капацитета за напредък, задълбочават единния пазар, усъвършенстват бизнес средата, предизвикват вложенията и усъвършенстват пазара на труда.

Комисията предлага качеството и структурата на обществените финанси да бъдат усъвършенствани и да бъде възобновен фискалният запас, като всичко това е за да са разполагаем повече благоприятни условия за деяние при идващия стопански спад. Държавите членки с дефицити по
настоящата сметка би трябвало да се стремят към повишение на продуктивността и понижаване на външния дълг. Държавите членки с остатъци по настоящата сметка би трябвало да подобрят изискванията в поддръжка на вложенията и растежа на заплатите.

Комисията предлага да се измести данъчната тежест от труда и да се укрепят просветителните системи, да се влага в уменията и в успеваемостта и адекватността на дейните политики на пазара на труда, както и в системите за обществена протекция. Това е в сходство с правилата на Европейския дирек на обществените права.

Комисията приканва също по този начин за бърз прогрес по завършването на европейския Икономически и паричен съюз в сходство с предложенията ѝ, в това число за Програмата за поддръжка на промените и Европейския механизъм за стабилизиране на вложенията в предлагането за многогодишната финансова рамка за интервала 2021—2 027 година

С рекомендацията се приканва и за продължение на работата по банковия съюз, като се приведе в деяние механизмът за поддръжка за Единния фонд за преструктуриране и като се сътвори европейска скица за обезпечаване на депозитите. Финансовата интеграция следва да бъде осъществена и посредством подсилване на европейската регулаторна и надзорна конструкция. Усилията за
понижаване на размера на необслужваните заеми би трябвало да продължат и натрупването им в бъдеще би трябвало да бъде предотвратено. От значително значение за завършването на банковия съюз продължава да бъде приемането до края на 2018 година на пакета за банковия бранш от ноември 2016 година По-интегрираният финансов бранш — с съществуването на приключен банков съюз и същински съюз на финансовите пазари — ще спомогне за одобряването на ролята на еврото в интернационален проект, като я направи по-съизмерима със международната значителност на еврозоната.

Становища по отношение на плановете на бюджетните проекти на страните членки от еврозоната

Комисията одобри също по този начин мнения по отношение на това дали плановете на бюджетните проекти (ПБП) на страните членки от еврозоната за 2019 година са съобразени с Пакта за непоклатимост и напредък.

Предпазни ограничения на Пакта за непоклатимост и напредък

По отношение на Италия, откакто оцени преразгледания ПБП, показан на 13 ноември, Комисията удостовери съществуването на изключително съществено неспазване на рекомендацията, адресирана до Италия от Съвета на 13 юли 2018 година На 23 октомври 2018 година Комисията към този момент одобри мнение, посредством което се открива изключително съществено противоречие в първичния ПБП, показан от Италия на 16 октомври 2018 година

За 10 страни членки — Германия, Ирландия, Гърция, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Австрия и Финландия — Комисията заключава, че ПБП са съобразени с Пакта за непоклатимост и напредък през 2019 година

За три страни членки — Естония, Латвия и Словакия — се установи, че ПБП са като цяло съобразени с Пакта за непоклатимост и напредък през 2019 година В тези страни проектите може да доведат до известно отклоняване от средносрочната бюджетна цел на съответната страна или от проекта за корекции за постигането ѝ.

При четири страни членки — Белгия, Франция, Португалия и Словения — ПБП основават риск от неспазване на Пакта за непоклатимост и напредък през 2019 година ПБП на тези страни членки могат да доведат до доста отклоняване от проекта за корекции за реализиране на съответната средносрочна бюджетна цел.

Корективни ограничения на Пакта за непоклатимост и напредък (процедура при несъразмерен дефицит)

Предвижда се номиналният недостиг на Испания да спадне под 3 % през идната година и се чака страната да излезе от процедурата при несъразмерен недостиг, което значи, че от идната година Испания ще бъде обект на защитните ограничения на Пакта. В този подтекст се установи, че ПБП, показан от Испания, крие риск от неспазване на Пакта за непоклатимост и напредък през 2019 година Това се основава на есенната икономическа прогноза от 2018 година, съгласно която се планува доста отклоняване от проекта за корекции за реализиране на средносрочната бюджетна цел и неспазване на преходния целеви индикатор за понижаване на дълга през 2019 година

Мерки в границите на Пакта за непоклатимост и напредък

Комисията предприе също и редица ограничения в границите на Пакта за непоклатимост и напредък.

По отношение на Италия Комисията извърши нова оценка на prima facie неспазването на критерия за дълга. Със своите 131,2 % от Брутният вътрешен продукт през 2017 година, което е еквивалентно на 37 000 € на глава от популацията, общественият дълг на Италия надвишава заложената в Договора референтна стойност от 60 % от Брутният вътрешен продукт. Новата оценка бе нужна, защото фискалните проекти на Италия за 2019 година съставляват основна смяна в съответните фактори,
оценени от Комисията през месец май. Анализът, показан в новия отчет по член 126, параграф 3 от Договора за действието на Европейския съюз, включва оценката на всички съответни фактори и по-специално:

i) на обстоятелството, че не може да се твърди макар неотдавнашното усилване на рисковете от утежняване на обстановката, че макроикономическите условия са повода за огромните пропуски на Италия във връзка с спазването на целевия индикатор за понижаване на дълга, като се има поради растежът на номиналния Брутният вътрешен продукт, който е над 2 % от 2016 година насам;

ii) на обстоятелството, че проектите на държавното управление допускат явно подчинение от предишни структурни промени за увеличение на растежа, по-специално от предходните пенсионни реформи; и най-много

iii) на открития риск от доста отклоняване от предложения проект за корекции за реализиране на средносрочната бюджетна цел през 2018 година и изключително сериозното неспазване за 2019 година на рекомендацията, адресирана до Италия от Съвета на 13 юли 2018 година, въз основа както на проектите на държавното управление, по този начин и на есенната прогноза на Комисията от 2018 година Като цяло анализът допуска, че критерият за дълга, избран в Договора и в Регламент (ЕО) № 1467/1997, следва да се смята за неспазен и че затова процедурата при несъразмерен недостиг въз основа на дълга е оправдана.

По отношение на Унгария Комисията откри, че не са подхванати ефикасни дейности в отговор на рекомендацията на Съвета от юни 2018 година и предлага на Съвета да одобри преразгледана рекомендация към Унгария за поправяне на забележителното отклоняване от проекта за корекции за реализиране на средносрочната бюджетна цел. През юни 2018 година Съветът изготви рекомендация за годишна структурна промяна от 1 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година за Унгария в границите на процедурата при доста отклоняване. Предвид измененията оттогава до в този момент и отсъствието на ефикасни дейности от страна на Унгария за поправяне на забележителното отклоняване в този момент Комисията предлага преразгледана рекомендация за годишна структурна промяна от най-малко 1 % от Брутният вътрешен продукт през 2019 година Публичният недостиг в Унгария се е повишил от -1,6 % през 2016 година до -2,4 % през 2018 година, като през идващите две години се чака да остане малко под -2 %.

По отношение на Румъния Комисията откри, че не са подхванати ефикасни дейности в отговор на рекомендацията на Съвета от юни и предлага на Съвета да одобри преразгледана рекомендация към Румъния за поправяне на забележителното отклоняване от проекта за корекции за реализиране на средносрочната бюджетна цел. През юни 2018 година Съветът изготви рекомендация за Румъния за годишна структурна промяна от 0,8 % от Брутният вътрешен продукт както през 2018 година, по този начин и през 2019 година в границите на процедурата при доста отклоняване. Предвид измененията оттогава до в този момент и отсъствието на ефикасни дейности от страна на Румъния за поправяне на забележителното отклоняване в този момент Комисията предлага преразгледана рекомендация за годишна структурна промяна от най-малко 1 % от Брутният вътрешен продукт през 2019 година Публичният недостиг в Румъния се е повишил от -0,5 % през 2015 година до -2,9 % през 2016 година и се чака да доближи -3,3 % през 2018 година, -3,4 % през 2019 година и -4,7 % през 2020 година, като това е най-високият недостиг в Европейски Съюз.

Доклад за засилено наблюдаване във връзка с Гърция

Комисията одобри първия отчет за Гърция по рамката за засилено наблюдаване, която бе въведена след приключването на програмата за поддръжка на стабилността на Европейския механизъм за непоклатимост на 20 август 2018 година В отчета се заключава, че ПБП за 2019 година, който Гърция
показа, подсигурява спазването на уговорката за реализиране на примитивен остатък от 3,5 % от Брутният вътрешен продукт. Констатира се, че напредъкът във връзка с промените в други области е несиметричен и ще би трябвало органите да ускорят осъществяването им, с цел да реализиран задачите си. Изпълнението на
ограниченията за дълга, зависещи от реализирането на избрана политика и контрактувани като част от значимия пакет от ограничения за дълга, утвърден на съвещанието на Еврогрупата от 22 юни 2018 година, ще бъде обвързано с приемането на позитивна оценка във втория отчет по рамката за
засилено наблюдаване. Докладът ще бъде оповестен при започване на идната година.

Комисията приканва Съвета да разиска пакета и да утвърди насоките, препоръчани през днешния ден. Тя се надява на плодотворна полемика с Европейския парламент по отношение на целите в региона на политиката за Европейски Съюз и еврозоната, както и на в допълнение разширение на разговора със обществените
сътрудници и заинтригуваните страни на всички нива в подтекста на европейския учебен срок, оповестяват от Европейска комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР