Европейската комисия представи нова стратегия на ЕС за борба с

...
Европейската комисия представи нова стратегия на ЕС за борба с
Коментари Харесай

ЕК представи нова стратегия за борба с организираната престъпност

Европейската комисия показа нова тактика на Европейски Съюз за битка с проведената престъпност, която се концентрира върху усилване на правоприлагането и правосъдното съдействие, справяне със структурите на проведената престъпност и закононарушенията с висок приоритет, прекратяване на облагите от незаконна активност и предприемане на модерни ответни дейности по отношение на софтуерните развития. Организираните незаконни групи не престават да се развиват и усъвършенстват, както се вижда от бързото им адаптиране към пандемията от ковид, да вземем за пример увеличението на подправените лекарствени артикули и онлайн закононарушенията. Организираните незаконни групи, настоящите в Европа, правят разнородни незаконни действия, измежду които доминират трафикът на опиати, проведените закононарушения против собствеността, измамите, контрабандата на мигранти и трафикът на хора. През 2019 година приходите от незаконни действия на главните незаконни пазари са възлизали на 1 % от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, което се равнява на 139 милиарда евро.

Стратегията дефинира инструментите и ограниченията, които би трябвало да се употребяват през идващите пет години, с цел да се разбият бизнес моделите и структурите на незаконните организации, настоящи през границите както онлайн, по този начин и офлайн.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския метод на живот, съобщи: Престъпните картели от ден на ден употребяват новите технологии и се възползват от всяка опция за разширение на противозаконните си действия, било то онлайн или офлайн. От неотдавнашните емблематични случаи като EncroChat стана ясно какъв брой комплицирани са мрежите на проведената престъпност. Това демонстрира значимостта на напъните ни за битка с проведената престъпност, настояща през границите. Днешната тактика ще помогне да нанесем удар на най-болезненото за нарушителите място, подкопавайки бизнес модела им, който процъфтява поради неналичието на съгласуваност сред страните.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон съобщи: Безспорно е належащо да засилим битката с проведените незаконни групи, които са измежду най-големите закани за сигурността ни. Те работят извънредно професионално и на интернационално ниво: 70 % от незаконните групи са дейни допълнително от три страни членки. Те се приспособиха бързо към пандемията, пренасочвайки активността си онлайн и продавайки подправени или несъществуващи медикаменти. Досега сме разкрили опити за лъжливи продажби на над 1 милиард дози ваксини. Стратегията ни съставлява петгодишна стратегия за подсилване на европейското правоприлагане във физическия и цифровия свят. С предлаганите през днешния ден ограничения прекосяваме от несистемно полицейско съдействие към непрекъснати полицейски партньорства и ще тръгнем по дирята на парите, с цел да можем да стартираме финансови следствия против нарушителите.

Стратегията се стреми към:

- усилване на правоприлагането и правосъдното съдействие: защото 65% от настоящите в Европейски Съюз незаконни групи са формирани от лица от разнообразни националности, ефикасният продан на информация сред правоприлагащите и правосъдните органи в Европейски Съюз е от основно значение за ефикасната битка с проведената престъпност. Комисията ще разшири и модернизира и ще обезпечи повече финансиране за Европейската мултидисциплинарна платформа за битка с престъпни закани (EMPACT) — структурата, която от 2010 година насам сплотява всички съответни европейски и национални органи за установяването на предпочитани закани от престъпност и предприемането на общи дейности за битка с тях. Комисията ще предложи да се актуализира рамката от Прюм по отношение на обмена на информация за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрацията на транспортни средства. За да подсигурява, че правоприлагащите органи в Европейски Съюз могат да работят по-добре дружно според модерна нормативна уредба, Комисията ще предложи кодекс на Европейски Съюз за полицейско съдействие, който ще рационализира актуалното разнообразие от разнообразни принадлежности на Европейски Съюз и съглашения за многостранно съдействие. С постигането на набелязаната за 2023 година цел за оперативна съгласуемост на осведомителните системи за сигурност и ръководство на границите и миграцията ще се помогне на правоприлагащите органи по-ефективно да разпознават случаите на подправена идентичност, към която нарушителите постоянно прибягват, и да се борят с тях. И най-после, с цел да се оправя по-ефективно с незаконните мрежи, настоящи в интернационален проект, Комисията предлага също по този начин да стартира договаряния за съглашение за съдействие с Интерпол.

- подкрепяне на по-ефективни следствия за разтрошаване на структурите на проведената престъпност и концентриране върху закононарушенията с висок и характерен приоритет: належащо е съдействието на ниво Европейски Съюз да се ускори, с цел да бъдат разрушени структурите на проведената престъпност. За предприемането на ефикасни дейности против избрани форми на престъпност Комисията ще предложи да се преразгледат разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на закононарушенията против околната среда и ще сътвори инструментариум на Европейски Съюз против подправянето, изключително на медицински произведения. Тя ще показа ограничения за битка с противозаконната търговия с културни полезности. Комисията показва през днешния ден и тактика за битка с трафика на хора.

- гарантиране, че незаконната активност не носи облаги: над 60 % от настоящите в Европейски Съюз незаконни мрежи са забъркани в корупция и повече от 80 % от тях употребяват законни икономически действия като прикритие за действията си, само че едвам 1 % от активите, добити посредством незаконна активност, се конфискуват. Борбата с финансови средства с незаконен темперамент е от основно значение за разкриването, наказването и възпирането на закононарушения. Комисията ще предложи да се преразгледат разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на конфискацията на облаги от незаконна активност, да се доразвият разпоредбите на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари, да се предизвиква ранното пускане на финансови следствия и да се направи оценка на настоящите правила на Европейски Съюз за битка с корупцията. Това ще способства също по този начин за попречване на проникването в законната стопанска система.

- приготовление на правоприлагащите органи и правосъдната власт за цифровата епоха: нарушителите поддържат връзка и правят закононарушения онлайн, оставяйки цифрови следи. 80 % от закононарушенията съдържат дигитален детайл, заради което правоприлагащите органи и правосъдната власт се нуждаят от бърз достъп до улики и доказателства от дигитален темперамент. Освен това е належащо те да употребяват модерни технологии и да разполагат с принадлежности и умения, които им дават опция да бъдат наясно с методите на деяние на днешните нарушители. Комисията ще проучва и очертае вероятни подходи към съхраняването на данните и ще предложи метод към законния и целеустремен достъп до криптирана информация в подтекста на следствията и правосъдните преследвания, който ще пази също сигурността и поверителния темперамент на връзките. Комисията ще работи също със съответните организации на Европейски Съюз, с цел да обезпечи на националните органи инструментите, знанията и оперативния експертен потенциал, нужни за провеждането на цифрови следствия.

Представената през днешния ден тактика е част от работата на Европейски Съюз за повишение на сигурността за всички живеещи в Европа лица, както е посочено в Стратегията на Европейски Съюз за Съюза на сигурност. Стратегията за битка с проведената престъпност се основава на последната четиригодишна оценка на Европол на опасността от тежката и проведената престъпност, оповестена на 12 април 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР