Европейската комисия представи днес предложение, с което да се улесни

...
Европейската комисия представи днес предложение, с което да се улесни
Коментари Харесай

ЕК предлага улесняване на законната трудова имиграция, недостигат 11 млн. работници

Европейската комисия показа през днешния ден предложение, с което да се улесни законната трудова имиграция в Европейски Съюз. По данни на комисията в Европейски Съюз през днешния ден не доближават 11 милиона служащи.

Целта е да се сътвори система, в която работодателите по-лесно да откриват чужденци, които биха се преместили в Европейски Съюз, с цел да работят и които имат съответните качества, разясни на конференция зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон добави, че присъединяване на страните от Европейски Съюз в системата ще бъде непринудено.

Европейски Съюз цели да притегли най-светлите мозъци по света, уточни еврокомисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Тя добави, че се чака страните от Европейски Съюз да разработят национални проекти за дейностите до 2030 година за приложение на днешната рекомендация.

По нейните думи е належащо европейските страни да предизвикват проучването на непознати езици, да се подобрят опциите за учене в чужбина на младежите, изправени пред обществени, стопански, културни и географски ограничавания, да се увеличи съвсем двойно до края на десетилетието броят на европейските възпитаници и студенти, траяли образованието си в друга страна от Европейски Съюз.

Схинас уточни, че 75 на 100 от по-малките европейски сдружения декларират, че не могат да намерят подобаваща работна ръка. По неговите думи е належащо да се улесни признаването на дипломите на чужденците. Той посочи, че новата система ще оповестява на страните от Европейски Съюз за задгранични претенденти за работа и по този начин ще се преценя на кого от тях да бъде издадена работна виза. Схинас съпостави международната конкуренция за привличане на дарования с битката за достъп до сила и първични материали.

Йохансон регистрира, че предходната година в Европейски Съюз са пристигнали 330 хиляди противозаконни мигранти, а в това време са били издадени позволения на 3,5 милиона чужденци за престояване, от които всяко трето е било и за достъп до европейския трудов пазар.

Отчаяно се нуждаем от законна трудова миграция, 10 милиона чужденци работят в Европейски Съюз през днешния ден и без тях не бихме се справили, съобщи еврокомисарят. Йохансон добави, че до 2030 година Европейски Съюз ще има потребност от още седем милиона задгранични служащи, изключително в строителството, опазването на здравето и грижите за възрастните хора, цифровизацията, енергийния преход, транспортите. Расизмът е една от аргументите някои чужденци да заобикалят да идват на работа в Европейски Съюз, означи тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР