Европейската комисия предложи днес нарушението на санкциите на ЕС да

...
Европейската комисия предложи днес нарушението на санкциите на ЕС да
Коментари Харесай

ЕК предлага замразяване и конфискуване на активи на олигарси, нарушаващи санкциите

Европейската комисия предложи през днешния ден нарушаването на глобите на Европейски Съюз да се добави към листата на закононарушенията на Европейски Съюз. Комисията също по този начин предлага нови правила за конфискация на активите на физически и юридически лица, които нарушават глобите или правят закононарушения.

Добавянето на нарушаването на ограничаващите ограничения към листата с закононарушения на Европейски Съюз ще разреши да се откри общ стандарт за закононарушенията и наказванията в целия Европейски Съюз, което ще улеснили следствието, преследването и наказването на нарушавания на ограничаващи ограничения във всички държави-членки. Потенциалните закононарушения могат да включват присъединяване в дейности или действия, които имат за цел директно или непряко заобикаляне на ограничаващите ограничения, в това число посредством укриване на имущество, несполучливо заледяване на средства или осъществяване на търговия със артикули, обект на търговски забрани.

Комисията внася предложение за инструкция по отношение на възобновяване и конфискацията на активи. Предложените правила ще се ползват и при нарушение на ограничаващите ограничения, като се подсигурява ефикасното следене, заледяване, ръководство и конфискация на облаги, получени от нарушаването на глобите. Брюксел предлага да се разшири мандата на службите за следене и идентифициране на активи на физически и юридически лица, които са обект на ограничаващи ограничения на Европейски Съюз.

Тези пълномощия ще се ползват и за активи от незаконна активност, в това число посредством незабавно заледяване на имущество, когато съществува риск активите да изчезнат. Предлага се и основаването на офиси за ръководство на активите във всички държави-членки на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява, че замразеното имущество не губи цената си, разрешава продажбата на замразени активи, които елементарно биха могли да се амортизират или са скъпи за поддръжка.

Заместник-председателят по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова сподели: „ Санкциите на Европейски Съюз би трябвало да се съблюдават и тези, които се пробват да ги заобиколят, да бъдат осъдени. Нарушаването на глобите на Европейски Съюз е съществено закононарушение и би трябвало да докара до съществени последствия. Нуждаем се от правила за целия Европейски Съюз, с цел да установим това. Като съюз ние отстояваме нашите полезности и би трябвало да накараме тези, които поддържат военната машина на Путин, да платят цената за това.”

Комисарят по правораздаването и потребителите Дидие Рейндерс сподели: „ Трябва да подсигуряваме, че лицата или фирмите, които заобикалят ограничаващите ограничения на Европейски Съюз, са държани под отговорност. Подобно деяние е закононарушение, което би трябвало да бъде строго глобено в целия Европейски Съюз. Понастоящем другите дефинициите от обособените страни във връзка с нарушаването на ограничаващите ограничения към момента могат да доведат до безотговорност. Трябва да затворим малките врати и да предоставим на правосъдните органи верните принадлежности за гонене на нарушавания на ограничаващите ограничения на Съюза “.

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон сподели: „ Престъпните босове употребяват заплашване и боязън, с цел да си купят безмълвие и преданост. Но нормално тяхната лакомия значи разточителен метод на живот. Това постоянно оставя диря. Сега Европейската комисия предлага нови принадлежности за битка с проведената престъпност, като следва тази диря от активи. Това предложение разрешава на чиновниците по възобновяване на активи да проследят и замразят: проследят къде се намират активите и да издадат незабавна заповед за заледяване. Проследяването разрешава намирането на активи, а незабавното заледяване дава време на съдилищата да работят. Това предложение ще обхване нови типове закононарушения, в това число трафик на огнестрелни оръжия, изнудване в размер на 50 милиарда”.

Европейски Съюз вкара серия от ограничаващи ограничения против съветски и беларуски физически лица и компании, както и секторни ограничения, някои от които датират от 2014 година Прилагането на ограничаващи ограничения на Европейски Съюз след офанзивата на Русия против Украйна демонстрира сложността на идентифицирането на активи благосъстоятелност на олигарси, които ги крият в разнообразни юрисдикции посредством комплицирани правни и финансови структури. Непоследователното използване на ограничаващи ограничения подкопава способността на Съюза да приказва с един глас.

За да усъвършенства координацията на нивото на Съюза при използването на тези ограничаващи ограничения, Комисията сътвори работна група „ Замразяване и изземване “, която обезпечава съгласуваност сред държавите-членки. Досега държавите-членки оповестяват за замразени активи на стойност 9,89 милиарда евро и блокирани транзакции на стойност 196 милиарда евро.

Някои от страните от Европейски Съюз оферират иззените активи да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна. За да станат факт предложенията на Европейска комисия, те би трябвало да бъдат утвърдени единомислещо от държавите-членки на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР