Европейската комисия предложи днес краткосрочни мерки срещу растящите цени на

...
Европейската комисия предложи днес краткосрочни мерки срещу растящите цени на
Коментари Харесай

Помощи, намаляване на данъци и такси: ЕК предложи мерки срещу високите енергоцени

Европейската комисия предложи през днешния ден краткосрочни ограничения против растящите цени на енергоносителите, като означи, че чака цените да останат високи до пролетта на идната година.

Комисията предлага страните от Европейски Съюз да обезпечат поддръжка за семействата и компаниите, в това число с разпределяне на държавна помощ и с понижаване на налози и такси.

От друга страна, Европейска комисия ще поддържа пазаруването на запасни количества газ, планове за енергийна успеваемост и произвеждане на възобновима сила.

В известие на комисията, представено от Българска телеграфна агенция, се прецизира, че ограниченията са ориентирани главно в помощ на уязвимите семейства и дребните компании. Комисията добавя, че няма потребност от промени в настоящото европейско законодателство за обезпечаване на нужната поддръжка.

Европейска комисия предлага бедните семейства да бъдат подкрепени с ваучери или с вдишване на част от сметките за сила. Предвижда се опция за разсрочване на заплащанията по тези сметки, както и предприемане на ограничения семействата, които не са погасили сметките си, да не бъдат изключвани от мрежата. Европейска комисия предлага страните да наблюдават за вероятни нарушавания на европейските правила при работата на пазара на сила.

Според комисията отговорът на днешните разтърсвания на енергийните пазари е в прекосяването към чиста сила и Европейски Съюз би трябвало да форсира този преход. Европейска комисия отбелязва, че към този момент газът остава нужен енергиен източник и регистрира, че Европейски Съюз разполага с складове, задоволителни за покриване на едвам 20 на 100 от годишните потребности от това гориво.

В средносрочен проект Европейска комисия планува да се улесни производството на чиста сила, да се преразгледат разпоредбите за ценообразуването на силата, да се премисли работата на пазара на ток и да се покачат размерите на газовите складове. Според комисията е належащо жителите да бъдат насърчени сами да създават част от силата, която употребяват.

Предвижда се Европейският съвет да разиска днешното предложение на Европейска комисия до края на месеца. Комисията прецизира, че отсега нататък не може да се изключат нови разтърсвания на енергийните пазари поради разнообразни " геополитически, софтуерни, или стопански " аргументи.

Според представители на Европейска комисия тази зима в Европейски Съюз надали ще има дефицит на газ, а растежът на цените е обвързван с възобновяването на икономическите действия след преодоляването на пандемията. По техните думи 20 страни от Европейски Съюз подхващат или приготвят да вкарат ограничения против повишаването на силата. Данни на Европейска комисия демонстрират, че Европейски Съюз зависи от импорт на 97 само че 100 от употребяваните течни горива и 90 на 100 от потребявания газ.

" Газпром " извършва договорите за доставки на газ, само че не предлага в допълнение

Засега " Газпром " извършва договорите за доставка на газ за страните от Европейски Съюз, само че съвсем не предлага спомагателни количества. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон при представянето на предложенията на Европейската комисия за краткосрочно противопоставяне на повишените цени на енергоносителите.

Тя добави, че комисията беседва със своите сътрудници, снабдители на горива. По нейните думи Норвегия е оповестила началото на в допълнение произвеждане на газ от 1 октомври. Симсон заяви, че през идващите седмици ще посети страните от Залива и към този момент е разговаряла с представители на Катар за положението на енергийните цени.

Попитана дали Европейска комисия предлага страните от Европейски Съюз да понижат облагането на горивата, еврокомисарят уточни, че държавните управления имат опция да дефинират размера на акцизите по своя преценка. Тя добави, че изборът на източниците на сила е също в ръцете на страните и те могат да решат да продължат потреблението на нуклеарна сила. По думите ѝ атомната сила е измежду източниците с ниско замърсяване за околната среда и доста страни от Европейски Съюз към този момент са изразили желание да продължат да я употребяват.

Насърчаваме производството на водород, тъй като това е работещо решение за случаите, където замяната на газа с ток е невъзможна, съобщи Симсон. По нейните думи към този момент в страните от Европейски Съюз, които са сключили дълготрайни контракти за доставка на газ, измененията на пазара не се отразяват прекалено много.

Путин: Много е значимо да се балансира газовият пазар

Същевременно при откриването на енергиен конгрес в Москва, съветският президент Владимир Путин, представен от Франс прес, съобщи, че е доста значимо да се стабилизира газовият пазар, който,по думите му, минава през невиждана рецесия, най-много в Европа.

Путин сподели, че задачата на форума е да бъде разискван дълготраен механизъм за балансиране на енергийния пазар, защото това е доста значимо в сегашната сложна обстановка.

Путин означи, че дефицитът на електричество стои зад нарастването на цените на газа в Европа и Москва е подготвена да разиска спомагателни дейности. Той добави, че е належащо да има съглашение за това по какъв начин да се балансират енергийните пазари.

Според съветския президент газовият пазар не е нито уравновесен, нито предсказуем, изключително в Европа, само че Русия извършва договорните си отговорности по доставките на газ на Стария континент.

Русия, която е четвъртият по величина емитент на парникови газове в света, ще постави старания да е въглеродно неутрална най-късно до 2060 година, съобщи Путин на енергийната конференция в Москва.

Руският държавен глава чака водородът, амонякът и природният газ да играят по-голяма роля в енергийния микс през идните години и съобщи, че Русия е подготвена за разговор, с цел да се намерят способи за справяне с климатичните промени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР