Eвропейската комисия предлага да се удължи валидността на регламента за

...
Eвропейската комисия предлага да се удължи валидността на регламента за
Коментари Харесай

ЕК предлага сертификатите да се използват за пътуване до средата на 2023 г.

Eвропейската комисия предлага да се удължи валидността на регламента за Коронавирус документите в Европейски Съюз с една година - до 30 юни 2023 година Това заяви един от представителите на Европейска комисия Кристиан Виганд на брифинг в Брюксел.
 
От институцията акцентират, че вирусът на COVID-19 продължава да е публикуван в Европа и на този стадий не може да се дефинира въздействието на възможното нарастване на инфекциите през втората половина на 2022 година или от появяването на нови разновидности. Удължаването на действието на регламента ще подсигурява, че жителите ще могат да продължат да употребяват своя дигитален документ за Коронавирус, когато пътуват в Европейски Съюз.
 
Регламентът изтича през юни тази година. ЕК прави предлагането толкоз рано, с цел да подсигурява, че Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз ще могат да приключат законодателната процедура в точния момент, преди да изтече валидността на актуалните условия.
 
В известие на Европейска комисия се отбелязва, че решенията по какъв начин да се употребяват документите на национално ниво остават в ръцете на локалните управляващи. Комисията добавя, че европейското законодателство нито изисква, нито не разрешава потреблението на документите по национални правила. Европейска комисия предизвиква страните да признават идентична годност на документите за национални цели и при пътешестване в Европейски Съюз.
 
В допълнение към удължаването на регламента на Европейски Съюз до лятото на 2023 година Европейска комисия предлага и някои промени:
 
- Да се включат висококачествени лабораторни антигенни тестове сред типовете проби, за които може да бъде публикуван документ. Това има за цел да разшири обсега на типовете диагностични проби в миг, когато те не стопират да бъдат доста търсени.
 
- Да се подсигурява, че документите за ваксинация съдържат верния сбор дози, приложени във всяка страна членка, а освен в тази, която издава документа. Това има за цел да отговори на практическите опасения, повдигнати от жители, по отношение на документи, посочващи погрешен брой дози, когато получават съответните инжекции в разнообразни страни членки.
 
- Да се планува издаване на документи на лица, участващи в клинични изпитвания за ваксини против COVID-19.
 
През декември предходната година Европейска комисия предложи валидността на документите за имунизираните при пътешестване да бъде 9 месеца, а за преболедуване - 6 месеца.
 
До 31 март 2022 година Европейска комисия ще разгласява втори отчет по отношение на Регламента на Европейски Съюз за цифрови документи Коронавирус. Първият измесе на 18 октомври 2021 година
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР