Европейската комисия повиши прогнозата си за растежа на еврозоната през

...
Европейската комисия повиши прогнозата си за растежа на еврозоната през
Коментари Харесай

ЕК прогнозира растеж от 1.5% за България през 2023

Европейската комисия увеличи прогнозата си за растежа на еврозоната през 2023 година с 0,2 пункта до 1%, като за България той е 1.5 %, макар че също по този начин ревизира прогнозата си за инфлацията до 5,8%, съобщи Българска национална телевизия.


„ Европейската стопанска система продължава да демонстрира резистентност в предизвикателния световен подтекст. По-ниските цени на силата, намаляването на рестриктивните мерки в предлагането и мощният пазар на труда поддържаха умерения напредък през първото тримесечие на 2023 година, разсейвайки опасенията за криза “, се споделя в прогнозата на Европейска комисия за 2023 година

Това по-добро от предстоящото начало на годината покачва прогнозата за растежа на стопанската система на Европейски Съюз до 1,0% през 2023 година (0,8% в зимната междинна прогноза) и 1,7% през 2024 година (1,6% в зимната прогноза).

Възходящите корекции за еврозоната са с сходен мащаб, като в този момент се чака растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде 1,1 % и 1,6 % надлежно през 2023 година и 2024 година Поради продължаващия напън върху базисните цени инфлацията също беше ревизирана нагоре в съпоставяне със зимата - до 5,8% през 2023 година и 2,8% през 2024 година в еврозоната.

Според предварителната експресна оценка на Евростат през първото тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт е повишен с 0,3% в Европейски Съюз и с 0,1% в еврозоната. Водещите индикатори допускат продължение на растежа през второто тримесечие.

„ Поради запазването на високата инфлация изискванията за финансиране ще продължат да се стягат. Въпреки че се чака ЕЦБ и другите централни банки на Европейски Съюз да са към края на цикъла на повишение на лихвените проценти “, прибавя Европейска комисия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР