Европейската комисия постави тежка диагноза за икономиката на ЕС, поразена

...
Европейската комисия постави тежка диагноза за икономиката на ЕС, поразена
Коментари Харесай

ЕК: Икономиката на България ще се срине със 7.2%

Европейската комисия сложи тежка диагноза за стопанската система на Европейски Съюз, изумена от COVID-19.

" Пандемията съставлява огромно разтърсване за международната и за европейската стопанска система с доста тежки социално-икономически последствия. Въпреки бързите и всеобхватни ограничения тази година в стопанската система на Европейски Съюз ще се следи криза от историческа големина, гласи пролетната прогноза на еврокомисията.

За България Европейска комисия чака срив на стопанската система със 7.2% тази година. Това е близо до прогнозата на Брюксел за целия Европейски Съюз - стесняване със 7.5 на 100.

У нас вложенията ще спаднат с 18%, а безработицата ще се качи до 7%, предвижда еврокомисията.

 

Ето каква нерадостна обща картина обрисува анализът:

 

Пандемията засегна всички страни членки и сътресението в стопанската система на Европейски Съюз е симетрично. Очаква се обаче както спадът в производството през 2020 година, по този начин и възобновяване догодина да се разграничават доста. Икономическото възобновяване на всяка страна членка ще зависи освен от развиването на пандемията в съответната страна, само че и от структурата на нейната стопанска система и от способността ѝ да реагира с водещи до стабилизиране политики.

Безработицата ще се усили, като предприеманите ограничения единствено ще лимитират покачването ѝ.

Очаква се спад на потребителските цени  - поради свиващото се търсене и поради и резкия спад на цените на петрола, които евентуално ще компенсират изолираните случаи на повишаване вследствие на спирания на доставките поради пандемията.

Мерките за противопоставяне на рецесията ще доведат до по-големи бюджетни дефицити и държавни задължения на страните. 

 

Европейска комисия прави ангажимента, че прогнозата й е по-несигурна отвсякога и се основава на допускането, че ограничаващите ограничения последователно ще отпадат от май нататък.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР