Европейската комисия планира да спре употребата в ЕС на пластмасови

...
Европейската комисия планира да спре употребата в ЕС на пластмасови
Коментари Харесай

Трябва ли България да забрани пластмасовите прибори

Европейската комисия възнамерява да спре използването в Европейски Съюз на пластмасови принадлежности, чаши и други артикули за еднократна приложимост до 2030 година Това се постанова, откакто Китай разгласи, че приключва вноса на отпадъчна пластмаса за преработване. В България рестриктивните мерки за потреблението на пластмасови артикули се възприемат по спорен метод.

„ Намерението на Европейската комисия е провокирано от замърсяването на водните басейни – реките, океаните и моретата. „ 80% от отпадъците, които плуват във водните басейни, идват от сушата - резултат от това, че хората не си изхвърлят отпадъците на избраните за това места и от неприятното ръководство на системите за разделно събиране на отпадъци”, разяснява пред NOVA Цветанка Тодорова от Асоциация „ Полимери”.

ВИЖТЕ КАКВО ПРИЧИНЯВА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА И КАК Я УНИЩОЖАВАМЕ БАВНО, НО СИГУРНО - СНИМКИ

Мирослав Каленов, производител на пластмасови произведения обаче счита, че няма по какъв начин да се спре използването им.

Поглъщаме ли пластмаса с минералната вода

Пластмасата старее, внимавайте с приборите

„ Не е допустимо да се прекрати производството на подобен тип артикули, тъй като то би трябвало да се замести с нещо друго. Говори се, че може да се създадат картонени и хартиени чашки, само че това лишава повече вода, запас и труд за производството и ги прави по-скъпи”, счита предприемачът.

Той изясни още, че новите сметища се замислят по този начин, че отпадъците да не се разграждат, с цел да не влизат в почвата и да се просмукват във водите.

Деница Петрова от „ Грийнпийс” обаче счита, че преработването и вярното предпазване не са задоволително ефикасни решения на казуса.

„ Рециклирането би трябвало да се случва, само че то не може да навакса това голямо количество пластмаса, което се създава и по-късно изхвърля. Ето за какво то не е решение. Още първоначално би трябвало да се предотвратява производството на пластмаса за еднократна употреба”, счита Петрова.

Тя уточни, че пластмасата, да вземем за пример в бутилките, може да бъде сменена със стъкло, метал, и нови типове материали, основани през последните години.

„ Има решения, които са били употребявани преди 20-30 години. Те са доста по-устойчиви и доста по-малко боклуци са създавали. Върви този разговор, търсят се решения. Няма нищо невероятно. Тези пластмасови сламки, чинии, вилици, са неща, без които можем. И преди сме живели без тях”, разяснява Петрова.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР