Европейската комисия одобри схема на стойност 88 милиона евро (около

...
Европейската комисия одобри схема на стойност 88 милиона евро (около
Коментари Харесай

ЕК одобрява €88 млн. за подпомагане на БГ малки предприятия, засегнати от COVID

Европейската комисия утвърди скица на стойност 88 милиона евро (около 173 милиона лева) за подкрепяне на българските микропредприятия и дребни предприятия в подтекста на пандемията от ковид.

Схемата е утвърдена според Временната рамка за държавната помощ, призната от Комисията на 19 март 2020 година и променена на 3 април 2020 година и 8 май 2020 година

Мерките за подкрепяне в границите на схемата ще бъдат съфинансирани в огромна степен от Европейския фонд за районно развиване (75 милиона евро). Подкрепата ще бъде под формата на безплатни средства, оповестиха от Европейска комисия.

Целта на схемата е да отговори на потребностите от ликвидност на микропредприятията и дребните предприятия, в това число и на независимо заетите лица, и да им помогне да продължат своята активност по време на пандемията и по-късно. Схемата ще бъде налична за сдружения, осъществяващи активност в разнообразни браншове, като се изключи селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство.

Според упованията почти 17 300 микро- и дребни предприятия ще се възползват от тази поддръжка.

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. Тя стигна до заключението, че тази мярка е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка, в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и с изискванията, посочени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията утвърди ограниченията според разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР