Eвропейската комисия одобри придобиването на едноличен контрол върху българския мобилен

...
Eвропейската комисия одобри придобиването на едноличен контрол върху българския мобилен
Коментари Харесай

ЕК разреши на United Group да купи Виваком

Eвропейската комисия утвърди придобиването на едноличен надзор върху българския мобилен оператор Виваком (Vivacom) от основаната в Нидерландия телекомуникационна и медийна компания Юнайтед Груп (United Group), заяви economic.bg.

Според Европейска комисия препоръчаното обединяване няма да сътвори опасения по отношение на конкуренцията.

“Комисията откри, че препоръчаната транзакция няма да заплаши конкуренцията поради доста лимитираното увеличение на пазарната позиция на обединеното дружество и съществуването на няколко други участници на пазара на предложение на дребно на Pay TV услуги (чрез интернет) в България “ се споделя в известието на Комисията.

Европейска комисия също по този начин е открила, че отвесните връзки сред пазарите за продажба на едро на мобилни и закрепени диалози и надолу по веригата за мобилни и закрепени далекосъобщителни услуги, произлизащи от транзакцията, няма да бъдат проблематични.

През ноември предходната година Юнайтед Груп съобщи, че е съгласна да купи Българската телекомуникационна компания, оперираща под марката Виваком. Цената на договорката тогава не бе разкрита публично. По-късно компанията разгласи, че възнамерява да пласира облигации на стойност към 1, 795 милиарда евро за финансиране на придобиването и рефинансирането на съществуващите дългови принадлежности. В началото на март Юнайтед изиска публично утвърждение от Европейска комисия за придобиването.

Юнайтед Груп дава медийни и телекомуникационни услуги на редица страни от Балканите. През 2018 година тя бе закупена от английския капиталов фонд BC Partners. Миналата година компанията закупи и хърватския телеком Tele2 за 220 млн. евро.

На финалната права за придобиването на Виваком имаше двама претенденти –  Юнайтед Груп и Providence Equity Partners. Очаквано до седалката стигна нидерландският състезател. 

Сделката ще означи шестия път, в който Виваком сменя притежателя си, откакто беше приватизирана през 2004 година Виваком бе добита преди четири години за 330 млн. евро. Спас Русев има 46% от собствеността на телекома. Друг огромен акционер в телекома е VTB Capital, английското поделение на съветската ВТБ Банка, както и Delta Capital International на някогашния финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР